Sunday, January 29, 2023
23 C
Brunei

-

Pesta buku terapung kongsi pengetahuan, harapan

PORT SAID, MESIR – Memiliki kru hampir 350 sukarelawan daripada lebih 60 warganegara, kapal Logos Hope kini berlabuh di Port Said, sebuah pelabuhan utama di Laut Mediterranean di timur laut Mesir.

Motifnya mengadakan pesta buku terapung terbesar sebagai sebahagian daripada misi kemanusiaannya untuk menyebarkan pengetahuan dan memupuk pertukaran budaya.

Ia adalah destinasi pertama untuk Logos Hope pada tahun 2023, tetapi bukan kali pertama kapal itu melawat Mesir, kerana pesta buku terapung telah diadakan dengan jayanya di Mesir pada tahun 2010.

James Berry, kapten Logos Hope, menyifatkan pengalaman itu sebagai sangat mengujakan, beliau berkata ia adalah peluang terbaik untuk pertukaran budaya antara kru dan penduduk tempatan.

“Ia juga bagus untuk pelawat yang datang bertemu orang dari pelbagai negara, berkongsi dan mempelajari sesuatu tentang budaya mereka dan membina hubungan yang berkekalan,” kata kapten itu, yang merupakan warga Britain kepada Xinhua.

Salah seorang pengunjung melihat buku yang dijual di pameran berkenaan. – Xinhua
Gambar menunjukkan kapal Logos Hope di Port Said, Mesir. – Xinhua
Seorang kanak-kanak membaca salah sebuah buku yang terdapat di pameran berkenaan. – Xinhua
James Berry, kapten Logos Hope, membuat ucapan sebelum pembukaan pameran buku di atas kapal Logos Hope. – Xinhua
Orang ramai beratur untuk melawat pameran buku di atas kapal Logos Hope di Port Said, Mesir. – Xinhua

Pesta buku dua minggu itu dibuka pada Khamis lalu dan akan diteruskan sehingga 21 Januari.

Kapal itu, yang telah melawat Beirut, ibu negara Lubnan, sebelum singgah di Port Said, dijangka berlepas dari Mesir pada 23 Januari ke Jordan.

Moto Logos Hope ialah ‘berkongsi pengetahuan, bantuan, dan harapan’. Pesta buku itu menawarkan lebih 5,000 judul buku pelbagai bidang, termasuk sains, kesusasteraan, pendidikan, hobi dan banyak lagi, semuanya dijual pada harga yang berpatutan untuk memenuhi tujuan perkongsian ilmu.

Anak kapal mengalu-alukan pengunjung dengan senyuman mesra sambil memakai pakaian tradisional negara mereka sendiri, termasuk Brazil, Chile, China, Ghana, Kazakhstan, Afrika Selatan, Thailand dan Zambia.

Mahmoud Taha, seorang peguam Mesir, meninjau-ninjau sekitar pesta buku itu apabila dia memutuskan untuk membeli dua buku mengenai kepimpinan rohani dan kerja berpasukan.

“Saya datang untuk menghadiri pembukaan pesta buku terapung terbesar di dunia dan mendapat manfaat daripada buku berharga yang ditawarkannya.

Saya juga datang untuk bercakap dengan anak kapal dan mempelajari budaya berbeza mereka,” katanya.

“Kami telah menunggu ketibaan kapal. Kami sekeluarga adalah pencinta buku dan membaca adalah hobi kami. Kami sudah membeli beberapa buah buku dan kami akan membeli lagi,” kata Fulla-Yasmine Mohamed daripada Algeria yang datang bersama suami dan anak perempuannya.

Logos Hope dibina pada 1973 dan dibeli pada 2004 oleh GBA Ships, sebuah organisasi amal bukan berasas keuntungan yang berpangkalan di Jerman. GBA adalah singkatan dalam Bahasa Jerman untuk Gute Bucher fur Alle (Buku Baik untuk Semua).

Menurut Edward David, pengarah Logos Hope, kapal itu memulakan misi amalnya pada 2009, mengembara dari Eropah ke Caribbean dan bahagian lain di dunia.

“Sejak kami membelinya, kami telah menggunakannya untuk mempromosikan pendidikan, bantuan dan harapan di bahagian yang berbeza di dunia, pengarah kapal itu, yang berasal dari Malaysia, memberitahu Xinhua, sambil menyatakan Logos Hope telah melawat lebih 100 pelabuhan di seluruh dunia selama bertahun.”

Pasukan Logos Hope juga menyediakan perkhidmatan untuk komuniti tempat me-reka bekerja, seperti melawat hospital, sekolah dan rumah anak yatim berdekatan serta menyediakan penjagaan dan bantuan komuniti sebanyak mungkin.

Kapal itu menerima sambutan hangat daripada pihak berkuasa Port Said, yang menawarkan kemudahan kepada Logos Hope dengan penyelarasan dengan kementerian-kementerian di Mesir yang prihatin.

“Kami berbangga bertemu mereka di sini. Kami bekerjasama dengan mereka dan kami memberikan mereka semua sokongan melalui penyelarasan kami dengan semua pihak berkuasa negeri.

Kerajaan Mesir mengalu-alukan kapal itu dan menyediakannya dengan semua sokongan sepanjang pengalamannya di Mesir,” kata Amr Osman, naib gabenor Port Said. – Xinhua

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Korea S sokong hantar bantuan kepada Korea U

SEOUL, 27 JAN – Kerajaan Korea Selatan hari ini berkata bahawa ia akan membantu usaha orang awam untuk menyalurkan bantuan kemanusiaan kepada Korea Utara...
- Advertisment -