Thursday, December 8, 2022
24.7 C
Brunei

-

Pesta Konvo IBTE tarik minat pengunjung

Oleh Daniel Lim

BANDAR SERI BEGAWAN, 8 NOV – Susulan pelancaran festivalnya baru-baru ini, Pesta Konvo bagi Institut Pendidikan Teknikal Brunei (IBTE) ke-30 terus menarik minat orang ramai hari ini.

Di Kampus IBTE Sultan Bolkiah (SBC) di Seria, pelajar, tenaga pengajar dan penduduk sekitar boleh mengunjungi 67 gerai yang disediakan oleh pelajar SBC serta Kampus Jefri Bolkiah (JBC) di Kuala Belait dan bersama-sama usahawan jemputan, yang menawarkan pelbagai pelbagai produk buatan tangan, makanan dan minuman terpilih.

Selain itu, hari kedua berkenaan turut menyaksikan beberapa siri ceramah sains serta pertunjukan sains yang diketuai oleh Penyelaras Sains dari Makmal Tenaga Seria (SEL) yang diadakan di premis kampus.

Bercakap kepada salah seorang pengurus Pesta Konvo IBTE di IBTE SBC, Deanna Danish anak Michael menjelaskan konvo yang diadakan di kampus itu diuruskan secara khusus oleh jawatankuasa yang dianggotai 49 pelajar HNTec dalam bidang Perniagaan dan Kewangan.

Beliau berkata, “Kami telah mencapai pelajar dan juga usahawan untuk menjayakan acara ini, dan ia merupakan pengalaman pembelajaran yang menarik untuk kami semua.”

Dengan pesta konvo diteruskan hari ini, beliau berharap pengalaman yang diperoleh oleh beliau dan jawatankuasa penganjur akan membantu mereka untuk lebih memahami asas-asas penganjuran acara berskala besar seperti Pesta Konvo IBTE.

Sementara itu, salah seorang pelajar HNTec dalam Perniagaan (Pengurusan Perniagaan) dari SBC, Lectricia Leong Mei Sia yang turut sama menjaga gerai berharap pasukannya dapat mengalami bagaimana rasanya mengatur dan mengurus perniagaan tempatan sebagai usahawan masa depan, serta meluaskan dan mewujudkan hubungan dengan pangkalan pelanggan kami.

Lectricia semasa berkongsi mengenai sambutan positif pada acara Pesta Konvo IBTE.
Awang Nafiz (tengah) bersama rakannya mempromosikan jualan makanan mereka semasa acara berkenaan.

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

China umum pelonggaran sekatan seluruh negara

BEIJING, 7 DIS – China hari ini mengumumkan langkah pelonggaran sekatan COVID di seluruh negara yang menjejaskan negara ekonomi kedua terbesar dunia dan mencetuskan...
- Advertisment -