Thursday, February 9, 2023
30.8 C
Brunei

-

Petinju wanita Iraq tepis stereotaip masyarakat

NAJAF, IRAQ – Petinju Iraq Bushra al-Hajjar melompat ke dalam gelanggang, sarung tangan dinaikkan ke paras mata dan menyerang pasangan lawannya.

Perjuangannya yang lebih besar, bagaimanapun, adalah untuk memberikan tamparan terhadap pantang larang sosial.

Di kota suci Islam Syiah Najaf di Iraq, pemandangan dewan tinju wanita adalah luar biasa tetapi, seperti yang lain di sini, pengajar tinju berusia 35 tahun itu melanggar pantang larang yang sudah sebati.

“Di rumah, saya mempunyai bilik latihan penuh, dengan tikar dan punch bag,” kata ibu kepada dua anak itu yang juga berlatih karate.

Hajjar memenangi emas dalam kelas 70 kilogram pada kejohanan tinju di ibu negara, Baghdad pada Disember.

Seorang jurulatih tinju Iraq bergambar bersama pelajarnya di bandar Amarah di wilayah Maysan tenggara Iraq. – AFP

“Keluarga dan rakan-rakan saya sangat menyokong, mereka sangat gembira dengan tahap yang saya capai,” katanya, yang mana sehelai tudung biru diikat kuat pada rambutnya.

Dua kali seminggu, dia berlatih di universiti swasta di Najaf, 100 kilometer selatan Baghdad, di mana dia juga mengajar sukan.

Di Iraq yang sangat konservatif, khususnya di Najaf, Hajjar mengakui kecenderungannya itu telah menaikkan kening.

“Kami telah menemui banyak kesukaran,” katanya. “Kami adalah masyarakat konservatif yang menghadapi kesukaran menerima perkara seperti ini.”

Dia mengimbas kembali protes apabila kemudahan latihan pertama kali dibuka untuk wanita, tetapi berkata “hari ini, terdapat banyak dewan.”

Pelatih tinju Ola Mustafa, 16, berehat dari latihannya, berkata: “Kami hidup dalam masyarakat yang menentang kejayaan untuk wanita.”

Bagaimanapun, dia berkata dirinya mendapat sokongan bukan sahaja daripada jurulatihnya tetapi juga ibu bapa dan abangnya, menandakan perubahan sosial sedang berlaku.

“Orang ramai secara beransur-ansur mula menerimanya,” katanya. “Jika lebih ramai gadis mencubanya, masyarakat secara automatik akan menerimanya.”

Presiden persekutuan tinju Iraq, Ali Taklif mengakui wanita Iraq yang terlibat dalam sukan itu adalah ‘fenomena baru-baru ini’, tetapi berkata ia semakin mendapat tempat.

“Terdapat banyak permin-taan daripada wanita yang ingin menyertainya,” katanya sambil menambah Iraq kini mempunyai kira-kira 20 kelab tinju wanita.

Lebih 100 petinju wanita telah bertanding dalam kejohanan Disember, dalam semua kategori, tambahnya. Tetapi “seperti sukan lain (di Iraq), disiplin itu mengalami kekurangan infrastruktur, kemudahan latihan dan peralatan.”

Pada masa lalu, Iraq mempunyai tradisi yang membanggakan wanita dalam sukan, terutamanya pada tahun 1970an dan 1980an. Sama ada dalam bola keranjang, bola tampar atau berbasikal, pasukan wanita kerap mengambil bahagian dalam kejohanan serantau. – AFP

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Kim Jong Un bawa anak perempuan lawat markas tentera

SEOUL, KOREA SELATAN, 8 FEB - Pemimpin Korea Utara, Kim Jong Un membawa anak perempuannya melawat kem tentera bagi menandakan ulang tahun ke-75 penubuhan...
- Advertisment -