Petugas Alaska Air perlu lengkap vaksin COVID-19

SEATTLE, 3 OKT – Alaska Air Group memberitahu 22,000 orang kakitangannya bahawa mereka diwajibkan untuk mendapatkan vaksinasi COVID-19.

Terdapat beberapa pengecualian terhadap polisi itu, yang telah berubah sejak bulan lalu, lapor The Seattle Times.

Dalam e-mel pada Khamis lalu kepada semua pekerja Alaska Airlines dan Horizon Air, syarikat yang berpangkalan di Seattle itu mengatakan bahawa pekerja sekarang akan diminta untuk diberi vaksin sepenuhnya.

Pegawai mengatakan dasar baharu adalah sejajar dengan perintah eksekutif Rumah Putih yang mewajibkan semua kontraktor persekutuan agar pekerja mereka diberikan vaksin. Ia mengganti dasar Alaska yang membayar pekerja divaksin AS$200 dan memerlukan ujian berkala. Pada masa itu, Alaska mengatakan bahawa 75 peratus pekerjanya telah menerima vaksin.

Memo dari Andy Schneider, naib presiden kanan Alaska, mengatakan bahawa perintah eksekutif Presiden Joe Biden termasuk anak syarikat Alaska Air dan juga beberapa kontraktor.

“Setelah meneliti dasar ini dengan teliti, kami telah memutuskan bahawa pekerja Alaska, Horizon dan McGee (termasuk kontraktor dan peniaga tertentu) termasuk di bawah mandat vaksin persekutuan ini disebabkan kerja penting kami untuk kerajaan persekutuan, selain syarikat penerbangan utama AS yang lain,” Schneider memberitahu pekerja dalam e-mel. – AP