Pfizer, BioNTech bekal vaksin bagi atlet Olimpik

BRUSSELS, 6 MEI – Syarikat gergasi vaksin AS, Pfizer dan rakannya dari Jerman, BioNTech hari ini mengumumkan perjanjian dengan Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa (IOC) untuk memberikan vaksin kepada para atlet dan kakitangan di Sukan Tokyo.

Dalam satu kenyataan, firma itu mengatakan bahawa mereka akan bekerjasama dengan badan sukan kebangsaan untuk memastikan bahawa vaksin koronavirus tersedia bagi sesiapa yang memerlukannya sebelum pergi ke Jepun.

“Pengiriman dos vaksin awal kepada delegasi diharapkan akan bermula pada akhir Mei jika boleh dengan tujuan untuk memastikan para peserta menerima dos kedua sebelum tiba di Tokyo,” kata mereka.

Perjanjian itu disambut baik oleh Presiden IOC, Thomas Bach, yang telah menyaksikan Sukan Tokyo ditangguhkan sejak tahun lalu kerana wabak tersebut.

“Kami menjemput atlet dan perwakilan peserta Sukan Olimpik dan Paralimpik yang akan datang untuk memimpin dan menerima vaksin di mana saja dan bila mungkin,” kata Bach.

Terdapat lebih dari 11,000 atlet menyertai pertandingan tersebut, yang akan berlangsung dari 23 Julai hingga 8 Ogos, tetapi banyak yang telah mendapatkan vaksin di negara asalnya.

IOC telah berjanji selama berbulan-bulan bahawa Olimpik akan selamat walaupun tanpa vaksinasi secara meluas menerusi langkah berjaga-jaga kesihatan. – AFP