Thursday, December 1, 2022
23 C
Brunei

-

Pfizer-BioNTech uji gabungan vaksin COVID dan selesema

FRANKFURT, 3 NOV – Pfizer-BioNTech berkata hari ini mereka akan menguji gabungan vaksin koronavirus dan influenza, yang berpotensi membuka jalan untuk penyerapan inokulasi yang lebih baik untuk kedua-dua penyakit.

Syarikat-syarikat itu berkata dalam satu kenyataan, calon vaksin gabungan berasaskan mRNA ditetapkan untuk maju ke percubaan fasa satu di Amerika Syarikat dengan 180 sukarelawan.

Inokulasi “boleh memudahkan amalan imunisasi terhadap kedua-dua patogen pernafasan ini, yang berpotensi membawa kepada pengambilan vaksin yang lebih baik untuk kedua-dua penyakit,” kata Annaliesa Anderson, ketua penyelidikan dan pembangunan vaksin di pengeluar ubat AS Pfizer.

“Walaupun dengan vaksin influenza bermusim sedia ada, beban virus ini sangat teruk di seluruh dunia, menyebabkan beribu-ribu kematian dan kemasukan ke hospital setiap tahun.”

Pfizer dan rakan kongsi Jermannya BioNTech membangunkan salah satu vaksin yang paling banyak digunakan untuk memerangi COVID-19.

Pembuat vaksin saingan Moderna dan Novavax juga telah menguji gabungan inokulasi terhadap COVID-19 dan selesema. – AFP

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

China lancar kapal angkasa Shenzhou-15

BEIJING, 30 NOV – China melancarkan kapal angkasa Shenzhou-15 semalam, yang membawa tiga angkasawan ke stesen angkasa lepasnya bagi melengkapkan penghantaran pertama kru China...
- Advertisment -