Monday, October 3, 2022
24.6 C
Brunei

Pfizer mula uji pil anti-COVID-19

-

WASHINGTON, 27 SEPT – Pfizer hari ini berkata ia telah memulakan percubaan klinikal peringkat pertengahan ke akhir ke atas pil untuk menghindari COVID-19 dalam pesakit yang terdedah kepada jangkitan.

Beberapa syarikat sedang bekerja ke atas antiviral secara oral ini yang akan meniru apa yang ubat Tamiflu lakukan bagi merawat influenza dan mencegah penyakit daripada berkembang kepada semakin teruk.

“Kami percaya bahawa menangani virus itu akan memerlukan rawatan efektif bagi orang ramai yang dijangkiti atau telah terdedah kepada virus itu, melengkapi impak yang vaksin itu ada,” kata Mikael Dolsten, ketua pegawai saintifik syarikat.

Pfizer mula membangunkan ubatnya digelar PF-07321332, pada Mac 2020 dan mengujinya bersama ritonavir, ubat HIV yang sudah diubahsuai.

Percubaan klinikal akan mendaftarkan 2,660 orang dewasa yang mengambil bahagian pada tanda-tanda pertama jangkitan COVID-19 atau pada pendedahan kesedaran pertama.

Mereka akan diberikan secara rawak sama ada gabungan PF-07321332 dan ritonavir, atau plasebo dua kali sehari selama lima atau 10 hari.

Objektifnya adalah untuk menilai keselamatan dan keefisienan ubat yang sedang dikaji itu bagi mencegah jangkitan SARS-CoV-2 dan penyakit bergejala pada hari ke-14. – AFP

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Korea Utara lancar peluru berpandu balistik keempat

SEOUL, 2 OKT – Korea Utara melancarkan dua peluru berpandu balistik kelmarin, menjadikan keseluruhan empat pelancaran minggu ini oleh negara bersenjata nuklear itu. Ujian itu...
- Advertisment -