PGA gubal garis panduan status akibat COVID-19

LOS ANGELES, 3 MEI – Jelajah PGA mengubah garis panduan kelayakannya pada musim depan dengan mengizinkan lebih banyak pemain golf mempertahankan status kelayakan mereka walaupun mereka memiliki off season di musim 2019-20.

Biasanya pemain golf yang tidak berjaya di kedudukan 125 teratas Piala FedEx akan kehilangan tempat PGA mereka untuk musim berikutnya.

Tetapi kerana musim 2019-20 dipendekkan akibat wabak COVID-19, penganjur kini membenarkan pemain yang dikecualikan untuk mengekalkan status permainan mereka pada musim 2020-21 tidak kira di mana mereka menamatkannya.

Jelajah PGA telah menyemak semula jadual dan dijadualkan disambung semula pada 11 Jun dengan acara jemputan di Fort Worth, Texas.

“Kemas kini kelayakan, bergantung pada permulaan musim yang dirancang di Charles Schwab Challenge pada 8 Jun, dianggap sebagai penyelesaian terbaik dan paling adil untuk keahlian,” kata jurucakap jelajah dalam siaran media kelmarin.

Jelajah PGA juga memutuskan untuk tidak mempunyai pemain di kedudukan teratas dari kelayakan Jelajah Korn Ferry yang mendapat promosi ke PGA.

Kedudukan mereka akan diisi oleh pemain yang jatuh dari kedudukan 125 teratas. Manakala, kelayakan untuk Tournament of Champions, biasanya terhad kepada pemenang acara dari tahun sebelumnya, akan diubah tahun depan.

Sebagai tambahan kepada semua pemenang 2020, bukan pemenang yang menduduki tempat teratas dalam senarai mata playoff Piala FedEx 30 teratas dan yang layak ke Kejuaraan Jelajah 2020 akan dapat bertanding dalam Tournament of Champions. – AFP

Seorang pemain golf ketika memukul bola di Kelab Mt. Prospect Golf pada 1 Mei di Mt. Prospek, Illinois. Bermula pada 1 Mei, kelab golf di seluruh negeri dibuka semula di bawah garis panduan ketat dengan melakukan penjarakan sosial. – AFP