PGA AS sumbang AS$5 juta

LOS ANGELES, 14 APRIL – PGA Amerika Syarikat telah membuat sumbangan sebanyak AS$5 juta untuk melancarkan Dana Kecemasan Golf kelmarin, dengan harapan untuk memberikan sokongan untuk industri golf semasa pandemik koronavirus.

Badan tersebut, yang kejohanan utama kejohanan PGA AS telah menunda perlawanan dari bulan Mei di tengah-tengah dasar perintah berkurung yang diperintahkan untuk memperlahankan penularan virus, berikrar untuk menyamai jumlah tambahan AS$2.5 juta yang disumbangkan oleh kumpulan lain.

Kenyataan berkata PGA AS memberi sumbangan termasuk semua ahli eksekutif secara sukarela mengurangkan pampasan mereka. Lembaga pengarah menyeru untuk sumbangan persendirian.

“Keperitan berada di mana-mana,” ketua eksekutif PGA, Seth Waugh berkata. “Ia adalah bagaimana untuk mengatasi semua ini. Pihak kerajaan telah melakukan perkara yang luar biasa. Kerajaan persekutuan minggu lalu terkejut. Program pinjaman adalah jelas untuk mengekalkan orang ramai bekerja. Berita buruk ialah ia mungkin tidak mencukupi tertakluk kepada berapa lama ia akan berakhir.

“Apa yang kami cuba perkatakan ialah, ‘Bagaimana kita boleh membuat jaringan keselamatan tambahan?’

Yayasan tersebut akan ditadbir oleh E4E Relief, sebuah pusat kebajikan awam.

PGA, yang mewakili kelab profesional, mempunyai hampir 29,000 orang ahli. Tetapi presiden PGA, SuzyWhaley berkata ia berharap dana tersebut akan membantu ahli persatuan golf yang lain, kelab kadi dan pemain dalam jelajah pembangunan.

“Kami mesti memastikan jiwa dan raga untuk permainan kami – orang kami –supaya dapat kembali dan meneruskan untuk berkhidmat,” Whaley berkata. ‘Pada akhirnya, golf akan kembali, tetapi kita perlu mencapai dan menolong mereka di dalam industri semasa kecemasan kebangsaan.

PGA berkata pertubuhan lain, termasuk Jelajah PGA AS dan LPGA, Kesatuan Golf AS menyokong dana, sebagai sebuah kumpulan yang mewakili pengawas padang, pemilik padang dan perniagaan. – AFP

PGA Amerika Syarikat telah membuat sumbangan sebanyak AS$5 juta untuk melancarkan Dana Kecemasan Golf bagi memberikan sokongan untuk industri golf semasa pandemik koronavirus. – AFP