Phu Tho promosi pelancongan pertanian menarik

PHU THO — Lokasi yang menarik, produk pertanian yang pelbagai dan banyak perkara untuk dilihat dan dilakukan. Wilayah utara Phu Tho benar-benar tempat yang sesuai untuk dilawati.

Hanya 100km dari Hanoi, Phu Tho sentiasa menjadi destinasi popular, tetapi untuk Festival Hung Kings, orang ramai dijangka berpusu-pusu.

Tetapi bukan hanya tapak Kuil Hung Kings dikunjungi. Terdapat banyak lagi tempat popular untuk dilawati, seperti tapak mata air panas Thanh Thuy dan Taman Negara Xuan Son.

Ketika negara semakin pulih daripada wabak, Phu Tho mendorong kepada pelancongan agro dengan memanfaatkan iklim yang baik, kawasan tanah pertanian yang luas, dan perkampungan kraf tradisional, menganjurkan lawatan khusus untuk menawarkan pengalaman unik dan berbeza kepada pelawat.

Timbalan pengarah Jabatan Pertanian dan Pembangunan Luar Bandar Wilayah, Tran Tu Anh berkata, “Sebelum wabak, wilayah Phu Tho mengalu-alukan kira-kira tujuh hingga lapan juta pengunjung ke Kuil Hung Kings setahun, tetapi masih tidak ramai pengunjung yang memilih lawatan pertanian.

Pasar raya pelancongan pertanian dibuka baru-baru ini untuk mempamerkan dan menjual produk OCOP kepada pelancong. — ANN/VNS
Pelancong mengalami sendiri pengalaman membuat mi di Hung Lo. — ANN/VNS

“Model pelancongan yang digabungkan dengan pertanian bukan sahaja akan menjadi peluang untuk mempromosikan produk pertanian wilayah dan keistimewaan kepada pelancong tetapi juga membantu menarik lebih ramai pelancong ke wilayah itu.”

Banyak lawatan yang menghubungkan tempat pengeluaran pertanian dengan tapak popular di wilayah itu telah diperkenalkan.

Nguyen Duc Hoa, pengarah pusat promosi pelancongan Phu Tho, berkata pelawat boleh menggabungkan pengalaman lawatan pertanian selepas melawat Kuil Hung Kings.

Hoa berkata model pelancongan pertanian akan menjadi produk pelancongan utama di Phu Tho dalam beberapa tahun akan datang.

“Kami akan cuba meningkatkan daya tarikan tempat pengalaman dan menghubungkan lawatan pertanian dengan lawatan popular wilayah lain untuk memenuhi keperluan pelancong,” kata Hoa.

Antara tempat popular untuk dikunjungi ialah ladang buah limau gedang di daerah kecil Doan Hung, di mana kebanyakan keluarga menikmati pemandangan semula jadi. Pengunjung boleh memilih dan merasai limau gedang masak dari ladang.

Nguyen Th Huong, seorang pelawat dari Tuyen Quang, berkata, “Ladang limau gedang di Doan Hung terkenal di seluruh negara. Saya benar-benar bertuah kerana boleh datang ke sini dan melihat bagaimana petani menanam limau gedang.

“Suasana di sini sangat bagus. Saya pasti akan kembali dengan membawa anak-anak saya ke sini.”

Wilayah ini juga terkenal dengan bukit teh yang indah dengan produk teh berkualiti tinggi. Pengunjung ke kawasan ini boleh menikmati alam semula jadi di bukit teh Long Coc dan meminum teh yang dipetik dan dibancuh di tempat itu.

Dengan lawatan buah-buahan dan teh, pengunjung juga menikmati pengalaman budaya tempatan. Lawatan ‘sehari sebagai petani’ direka untuk kumpulan pelawat yang berbeza. Bagi warga emas yang pernah tinggal di luar bandar, mereka boleh mengimbau kembali zaman kanak-kanak mereka dalam persekitaran yang aman. Orang muda boleh merasai kerja seorang petani sejati dan mempelajari nilai hasil pertanian.

Satu komuniti, satu produk

Selepas melaksanakan program nasional satu komuniti satu produk (OCOP) pada 2019, wilayah itu kini mempunyai lebih daripada 70 produk OCOP, di mana 40 daripadanya telah diiktiraf sebagai empat bintang.

Untuk membawa produk berkualiti tinggi tersebut kepada pelanggan, wilayah itu telah menambah tempat jualan produk OCOP kepada lawatan pertanian. Pembukaan pasar raya pelancongan pertanian di tengah-tengah Wilayah Phu Tho adalah usaha untuk mengiklankan produk OCOP kepada pelancong.

Tran Thanh Son, pengerusi persatuan pelancongan Phu Tho, berkata syarikat pelancongan bersedia untuk menambah tempat menjual dan mengeluarkan produk OCOP ke dalam jadual mereka.

Son berkata, “Pihak pelancongan di wilayah itu akan berhubung dengan pihak pelancongan lain di seluruh negara untuk menarik pelancong ke Phu Tho. Seiring dengan itu, kami akan mereka bentuk lawatan yang sesuai untuk membawa pelancong melawat dan membeli-belah di kedai dan restoran yang menjual dan menggunakan produk OCOP.

Vu Th Hoai Phuong, timbalan pengarah Jabatan Kebudayaan, Sukan dan Pelancongan Wilayah Phu Tho berkata bahawa banyak tempat jualan untuk mempamerkan dan menjual produk OCOP telah disediakan.

Phuong berkata, “Wilayah ini juga merancang untuk membina model pengalaman pelancongan pertanian daripada produk OCOP. Pelancong boleh merasai sendiri proses pembuatan produk di tapak pengeluaran. Selain itu, boleh membeli produk OCOP sebagai hadiah.” — ANN/VNS