Piala CJ dipindah ke Las Vegas

SEOUL, 25 OGOS – Kejohanan golf terbesar Korea Selatan akan dipindahkan ke Las Vegas disebabkan oleh sekatan koronavirus hari ini, ketika selebihnya Jelajah PGA AS ‘Asian swing’ bernilai AS$30 juta turut berada dalam keadaan tidak menentu.

Piala CJ, yang asalnya akan mengambil tempat di pulau Jeju bermula 15 Oktober hingga 18 Oktober, akan dilangsungkan di Las Vegas padang Shadow Creek pada masa yang sama, menurut Jelajah PGA dan penaja CJ Group dalam satu kenyataan bersama. Korea Selatan – yang telah berjaya mengawal penularan wabak, tetapi kini sedang bekerja keras untuk mengatasi beberapa kluster kes jangkitan – dan kesemua pemain yang hadir akan dimestikan untuk menjalani pengasingan diri selama dua minggu dalam kuarantin.

Secara berasingan, Jelajah PGA berkata bahawa mereka dalam perbincangan mengenai nasib kejuaraan Zozo dan kejohanan WGC-HSBC di Shanghai, yang dijadualkan akan diadakan dalam beberapa minggu kebelakangan selepas Piala CJ.

Dengan hadiah terkumpul sebanyak AS$29.75 juta, Jelajah PGA telah menjadi tumpuan kalender musim lama dalam musim belakangan.

“Kami buat masa ini sedang dalam perbincangan bersama pemilihan-pemilihan kejuaraan Zozo dan Golf antarabangsa – dan kejuaraan HSBC dan akan membuat pengumuman tidak lama lagi mengenai status yang akan diumumkan,” kata PGA dalam kenyataan yang dihantar ke AFP. – AFP