Piala Solidariti AFC 2020 dibatalkan

Oleh Fadhil Yunus

BANDAR SERI BEGAWAN, 11 SEPT – Pasukan Bolasepak Kebangsaan Brunei Darussalam dan saingan benua terdekat mereka dalam ranking dunia tidak akan mengambil bahagian dalam Piala Solidariti Konfederasi Bolasepak Asia (AFC) 2020 setelah AFC mengumumkan pembatalan kejohanan itu baru-baru ini.

Pertandingan seterusnya adalah pada tahun 2024 dengan pasukan yang mengambil bahagian hanya akan ditentukan setelah pusingan pertama kelayakan Piala Dunia 2026 AFC berakhir, tertakluk pada perubahan kelayakan.

Kejohanan itu, yang dianjurkan oleh AFC, berfungsi sebagai platform bagi negara-negara yang mempunyai sedikit peluang untuk mengatur pertandingan persahabatan antarabangsa.

“Ini adalah masa sukar bagi semua orang yang berkaitan dengan bola sepak dan sukan pada umumnya. Kami mengambil langkah-langkah untuk memastikan kesejahteraan kewangan AFC dan ahli persatuan,” kata Presiden AFC Shaikh Salman bin Ebrahim Al Khalifa.

Brunei dianggap sebagai salah satu anggota asal dalam edisi sulung kejohanan di Kuching, Malaysia pada tahun 2016.

Kejohanan, yang menggantikan Piala AFC Challenge, telah diperluas menjadi 10 pasukan.

Pasukan kebangsaan layak ke edisi kedua sebagai salah satu pasukan yang kalah dalam pusingan pertama kelayakan Piala Dunia AFC 2022. Pasukan Tabuan terlepas tempat di pusingan kedua fasa kelayakan berikutan kekalahan agregat 3-2 menentang Mongolia pada bulan Jun tahun lalu.

Pasukan yang layak termasuk Timor Leste, Laos, Pakistan, Macau dan Bhutan, yang akan membuat penampilan sulung dalam kejohanan 10 pasukan.

Empat slot telah disediakan untuk pasukan yang tersingkir dalam pusingan kedua Playoff AFC.

Setelah mengalami kekalahan penalti menentang Macau di separuh akhir, Brunei mengakhiri kejohanan 2016 di tempat keempat berikutan kekalahan play-off 3-2 menentang Laos.

Namun negara tidak pulang dengan tangan kosong, ketika penyerang kebangsaan Shahrazen Said merangkul anugerah penjaring terbanyak setelah menjaringkan empat gol dalam kejohanan itu.

AFC juga telah mengumumkan bahawa Kejuaraan AFC Bawah 16 dan Bawah 19 di Bahrain dan Uzbekistan masing-masing telah ditangguhkan hingga awal 2021.

Pasukan Brunei bawah 16 dan 19 tahun berusaha untuk melayakkan diri dalam pertemuan benua melalui kejohanan kelayakan masing-masing di Indonesia dan Kemboja tahun lalu.