Saturday, September 23, 2023
30 C
Brunei

  -

  Pilih haiwan untuk dibela sesuai bajet, gaya hidup

  NEW YORK – Haiwan peliharaan memberikan kegembiraan dan sebagai teman, tetapi kos boleh meningkat dengan cepat, terutamanya jika awda pemilik kali pertama dan tidak tahu apa yang diharapkan.

  Ramai bakal pemilik anjing atau kucing hanya menumpukan pada aspek positif untuk membawa haiwan ke dalam hidup mereka.

  Tetapi adalah penting untuk mempunyai jangkaan yang realistik supaya awda tidak menghadapi perbelanjaan mendadak yang boleh menjejaskan kestabilan kewangan awda.

  “Adalah penting untuk memilih haiwan kesayangan yang sesuai dengan bajet dan gaya hidup awda yang terbaik,” kata Dr Wendy Hauser, doktor haiwan yang mengasaskan syarikat perundingnya sendiri.

  Apabila Melissa Chavez memutuskan untuk mendapatkan toy poodle bernama Milo pada musim panas 2020, dia mempunyai idea tentang kos tetapi terkejut betapa cepatnya jumlah itu meningkat.

  Seekor kucing berada di luar rumah tuannya pada 25 Ogos. – Gambar AP
  Melissa Chavez memberi makanan kepada Milo pada 24 Ogos. – Gambar AP
  Awda perlu mengunjungi doktor haiwan untuk mendapatkan vaksin atau membuat pemeriksaan kesihatan rutin. – Agensi
  Pemilik anjing dan anjing mereka melakukan aktiviti pada awal pagi di Prospect Park. – Gambar AP
  Gambar AP

  Jika awda sedang mempertimbangkan untuk mendapatkan haiwan peliharaan, atau mencari cara untuk mengurangkan kos, berikut adalah beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan:

  Selidik kos asas untuk haiwan

  Kos permulaan untuk anjing atau kucing melebihi yuran untuk mengangkat atau membelinya.

  Pertama, awda perlu mengunjungi doktor haiwan untuk mendapatkan vaksin atau membuat pemeriksaan kesihatan rutin, yang boleh menelan belanja sekitar AS$200 hingga AS$300.

  Sebaik sahaja awda membawanya pulang, haiwan peliharaan memerlukan katil, makanan, tali leher dan abah-abah serta bekalan dandanan, antara lain.

  Walaupun barangan itu agak murah secara individu, ia boleh ditambah dengan cepat.

  Secara purata, awda boleh mengharapkan untuk membelanjakan AS$1,400 setahun untuk seekor anjing dan AS$1,200 untuk seekor kucing, menurut Kerry O’Hara, Ketua Pegawai Wawasan di Persatuan Produk Haiwan Kesayangan Amerika (APPA), sebuah kumpulan perdagangan.

  Lihat gaya hidup awda

  Jika awda kerap mengembara atau berada di luar rumah selama berjam-jam pada satu-satu masa, awda mungkin perlu membelanjakan sedikit wang tambahan untuk pusat penjagaan haiwan peliharaan.

  Baru-baru ini, Lauren Gelber, 44, membuat perjalanan keluarga selama dua minggu dan membayar sekitar AS$1,800 untuk meninggalkan dua ekor anjingnya di pusat penjagaan.

  Gelber, yang tinggal di Marin, California, berkata kosnya tinggi kerana dia mempunyai dua pit bull baka campuran dan asrama anjingnya mengenakan bayaran lebih untuk anjing besar.

  Apabila Sharon Simon, 64, bersama suaminya ingin pergi bercuti, mereka meminta anak-anak mereka untuk menjaga anjing-anjing mereka.

  Jika awda tidak mahu meninggalkan haiwan kesayangan, awda boleh membawanya bersama, tetapi awda perlu membayar untuk penerbangan haiwan kesayangan itu dan sebarang bayaran hotel.

  Jika awda perlu meninggalkan rumah setiap hari untuk bekerja, awda juga mungkin perlu melabur dalam perkhidmatan penjagaan atau membawa anjing berjalan-jalan. Semasa anak-anak Gelber masih kecil, dia selalu membawa anjingnya ke pusat jagaan supaya ia boleh dibawa berjalan dan bersosial. Itu menambah sekitar AS$800 sebulan kepada perbelanjaannya.

  Pertimbangkan bakanya

  Melakukan penyelidikan tentang baka haiwan peliharaan yang akan dipelihara adalah penting, bukan sahaja kerana ia akan membantu menentukan sama ada ia sesuai dengan kehidupan awda tetapi juga sama ada awda mampu membelinya, kata Hauser.

  “Contohnya ialah Maine coon, ia adalah kucing yang menakjubkan tetapi ia mempunyai insiden penyakit jantung yang tinggi jadi awda perlu membayar untuk ultrabunyi dan konsultasi jantung sekali atau dua kali setahun,” kata Hauser.

  Satu lagi contoh baka mahal ialah bulldog Perancis, yang cenderung untuk mengalami banyak masalah kesihatan, kata Hauser.

  Selain daripada isu-isu perubatan, adalah penting untuk mempertimbangkan tahap tenaga haiwan peliharaan atau jika ia memerlukan diet tertentu yang mungkin memerlukan kos tinggi.

  Bersedia untuk yang tidak dijangka

  Beberapa bulan lalu, Milo mengalami kes pankreatitis dan Chavez terpaksa membayar beribu-ribu dolar di bilik kecemasan, yang menjejaskan bajetnya untuk seketika.

  Walaupun mustahil untuk mengetahui perkara yang akan datang, Hauser mengatakan bahawa terdapat beberapa perkara yang boleh dilakukan oleh pemilik untuk mengehadkan kemungkinan masalah kesihatan. Paling utama adalah secara konsisten membawa haiwan kesayangan untuk pemeriksaan kesihatan.

  “Kami lebih suka mengesan penyakit lebih awal dan menguruskannya serta membuatkan haiwan peliharaan itu menjalani kehidupan yang lebih lama dan berkualiti,” kata Hauser.

  Dua perkara penting yang perlu dipantau ialah penjagaan gigi dan berat badan, tambahnya.

  Pemilik-pemilik haiwan peliharaan juga boleh mendapatkan insurans kesihatan, walaupun ada yang merasakan ia tidak berbaloi dengan kosnya.

  Sama ada awda mempunyai insurans haiwan kesayangan atau tidak, adalah baik untuk mempunyai sedikit simpanan untuk lawatan doktor haiwan yang tidak dijangka.

  Cari cara untuk kurangkan kos

  Chavez mengesyorkan agar pemilik haiwan peliharaan baharu yang lain tidak terburu-buru membeli semua yang mereka lihat dalam talian.

  Untuk menjimatkan wang dia menyertai kumpulan Facebook di kawasannya di mana orang ramai memberikan barangan haiwan peliharaan secara percuma.

  Awda boleh mengurangkan kos penjagaan harian dengan meminta ahli keluarga atau rakan untuk menjaga haiwan kesayangan awda. Jika awda memerlukan bantuan bagi makanan haiwan kesayangan, awda boleh mencari pantri makanan haiwan peliharaan di seluruh negara di Pet Help Finder.

  Tidak kira berapa banyak yang telah dibelanjakan untuk anjing mereka, Chavez, Gelbert dan Simon bersetuju bahawa mereka tidak menyesal memilikinya dalam hidup mereka.

  “Kosnya adalah 100 peratus berbaloi, haiwan tersebut adalah ahli keluarga kami. Saya hanya akan mengatakan awda perlu tahu (kos) untuk melakukannya,” kata Gelber. – AP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Lebih 30,000 orang dibawa ke hospital akibat strok haba

  TOKYO, 22 SEPT – Jepun pada Ogos menyaksikan sejumlah 34,835 individu dibawa ke hospital di seluruh negara dengan gejala strok haba, ketika negara itu...