Tuesday, May 30, 2023
23.6 C
Brunei

  -

  Pinjamkan MyKad: 3 individu dipenjara, denda di Tawau

  TAWAU, 28 MAC – Akibat meminjamkan kad pengenalan kepada orang lain dan gagal menunjukkan dokumen penting itu kepada pihak berkuasa, tiga individu dijatuhi hukuman penjara dan denda di Mahkamah Majistret berasingan di sini hari ini.  

  Abdul Habil Mobin, 58, dan Fatimah Hasan, 50, mengaku bersalah di hadapan Majistret Leona Dominic Mojiliu selepas pertuduhan terhadap mereka dibacakan secara berasingan dan masing-masing dijatuhi hukuman penjara dua bulan dan denda RM2,500 atau dua bulan penjara jika gagal membayar denda. 

  Manakala Durinah Suaib, 36, dikenakan hukuman penjara 12 minggu selepas mengaku salah sebaik pertuduhan habis dibacakan dihadapan Majistret Dzul Elmy Mohd Yunus.

  Ketiga-tiga tertuduh didakwa melakukan perbuatan itu pada  pukul 4 petang, 24 Mac di Pejabat Jabatan Pendaftaran Negara UTC Tawau kerana gagal mematuhi Peraturan 6 iaitu gagal pada setiap masa membawa kad pengenalan diri.

  Mengikut fakta kes, Abdul Habil, Fatimah serta Durinah ditahan selepas kediaman mereka di Kampung Air, di Semporna diserbu sepasukan pegawai dari Jabatan Pendaftaran Negara yang menjalankan Ops Lancar antara pukul 10 hingga 10:30 pagi, Jumaat lepas.

  Mereka kemudian gagal mengemukakan sebarang dokumen pengenalan diri dan setelah itu, hasil siasatan mendapati tertuduh merupakan warganegara Malaysia serta mengaku meminjamkan kad pengenalan kepada orang lain. – Bernama

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Korea Utara akan lancar satelit pengintip tentera

  SEOUL, 30 MEI - Korea Utara berkata pada hari ini ia akan melancarkan satelit pengintip tentera pertamanya pada Jun dan menyifatkan peninjauan berasaskan angkasa...
  - Advertisment -