Pinto jurulatih baharu UAE

DUBAI, 30 JUN – Jorge Luis Pinto, yang memimpin Costa Rica ke suku akhir Piala Dunia, akan mengambil alih pasukan kebangsaan Emiriyah Arab Bersatu (UAE), kata persekutuan bola sepak tempatan semalam.

Pinto yang berusia 67 tahun itu akan menandatangani perjanjian dua tahun untuk memimpin ke Piala Dunia 2022 di Qatar, lapor media tempatan setelah persekutuan mengatakan bahawa perjanjian itu telah diberi lampu hijau.

Pinto telah memenangi gelaran liga dengan kelab di Colombia, Peru, Costa Rica dan Venezuela dan memenangi pengiktirafan global dengan membimbing Costa Rica ke suku akhir Piala Dunia pada tahun 2014.

Pinto kalah dalam penentuan sepakan penalti oleh Belanda, setelah memenangi di peringkat kumpulan yang sukar, mengalahkan Uruguay, Itali dan seri dengan England.

UAE kini berada di tempat keempat dalam kumpulan kelayakan awal Piala Dunia di mana hanya pemenang yang dijamin mara ke pusingan kelayakan terakhir, tetapi masih mempunyai kelebihan satu perlawanan.

Pinto menggantikan pemain dari Serbia, Ivan Jovanovic, yang telah membuat perjanjian jangka pendek ketika sekatan COVID-19. – AFP