Pisang tanduk panggang pilihan masyarakat Ghana

ACCRA – Di jalan raya Accra, ibu kota Ghana yang ramai, ramai penjual muda dan tua, berduyun-duyun ke pinggir jalan setiap hari untuk mencari nafkah.

Di antara semua makanan dan minuman yang dijual, pisang tanduk panggang dengan kacang tanah, yang dikenali masyarakat tempatan sebagai ‘Kofi Brokeman’, selalu mendapat sokongan majoriti orang Ghana.

Charity Acquah, 32, yang berasal dari Hohoe di Volta, Ghana memberitahu Xinhua dia berjaja di tepi jalan sejak menganggur tujuh tahun lalu.

Dengan kerusi kecil, jaring kawat diletakkan di atas periuk lama dengan arang di dalamnya untuk menghidupkan api yang dipasang di atas meja, serta payung lama untuk melindunginya dari terik matahari, tempat kerjanya siap untuk memulakan perniagaannya.

Acquah mengatakan dia pergi ke pasar-pasar berdekatan pada awal pagi untuk membeli pisang tanduk masak sebelum pergi ke premis untuk bersiap untuk berniaga hari itu.

Seorang wanita Ghana memanggang pisang tanduk yang dikenali oleh masyarakat tempatan sebagai ‘Kofi Brokeman’ di Accra, Ghana. – Xinhua

Perniagaan biasanya bermula pada waktu tengah hari di mana pelanggannya sudah siap untuk mendapatkan makanan tengah hari.

Dengan pisau kecil di tangannya untuk mengupas pisang tanduk yang sudah matang, dia memotong yang belum dimasak dalam pelbagai ukuran bergantung pada harganya dan meletakkannya di atas jaring kawat untuk memanggangnya. Pisang tanduk panggang biasanya siap dimasak antara 10 hingga 15 minit.

“Saya telah menggunakan hasil perniagaan ini untuk menampung anak-anak saya dan juga membeli barang-barang peribadi termasuk periuk dan pakaian. Saya mahu membina rumah bagi anak-anak saya agar mereka tidak menderita di masa depan,” katanya.

Walaupun mendapat keuntungan, Acquah mengatakan dia juga mempunyai kebimbangan mengenai kesihatannya kerana dia tidak dilindungi dari api dan asap ketika melakukan pekerjaannya.

Manasseh Boadu, seorang penduduk Labadi, mengatakan kepada Xinhua seperti kebanyakan orang Ghana, dia telah menjaga pisang tanduk panggang secara berkala kerana nilai nutrisinya dan juga lebih murah.

“Saya suka pisang tanduk. Pisang tanduk dan kacang tanah baik, ia menyeimbangkan diet anda. Pisang tanduk biasanya lebih murah,” katanya.

Begitu juga, Janet Agyelakor yang berusia 39 tahun dari Wilayah Volta menegaskan kisah Charity Acquah. Janet, yang memulakan perniagaan memanggang pisang tanduk sekitar tiga tahun lalu yang telah menggunakan pendapatan yang dijana untuk membiayai empat anaknya yang berada di sekolah menengah.

“Saya memulakan perniagaan ini kira-kira tiga tahun yang lalu. Saya mempunyai empat anak yang perlu melanjutkan pendidikan dan tidak mempunyai pekerjaan yang menyebabkan saya menceburkan diri dalam perniagaan ini. Saya tidak mahu mereka berhenti sekolah, jadi saya memulakan perniagaan dan itulah yang telah saya lakukan untuk memastikan mereka ke sekolah sejak itu,” kata Janet.

“Pekerja dan penduduk di kawasan itu adalah pelanggan tetap pisang dan kacang saya. Saya mahu orang ramai tidak memandang rendah perniagaan ini. Ini adalah perniagaan yang baik kerana itulah yang saya gunakan untuk menjaga anak-anak saya,” tambahnya.

Di negara Afrika Barat, pisang tanduk dianggap salah satu makanan asasi dan sumber kanji yang boleh dipercayai bagi kebanyakan orang kerana ia boleh direbus, digoreng, dan dipanggang. Ia mempunyai banyak khasiat dan ramai menikmatinya ketika dipanggang dan dimakan bersama kacang tanah.

Sebagai makanan ringan yang popular dan cara utama untuk meningkatkan pekerjaan, memanggang pisang tanduk dianggarkan telah menawarkan peluang pekerjaan kepada ribuan orang di seluruh negara walaupun tidak ada data rasmi dari kementerian pekerjaan dan Perkhidmatan Statistik Ghana.

Sementara itu, pengeluaran kerepek pisang tanduk di kilang moden menjadi trend untuk memenuhi keperluan yang semakin meningkat. Tetapi sejauh yang dilihat Janet, cara tradisional memanggang pisang tanduk di jalanan tidak akan diganti kerana selera orang terhadapnya tidak akan pernah hilang. – Xinhua