Pliskova, Kontaveit raih kemenangan pusingan akhir WTA

GUADALAJARA, MEXICO, 11 NOV – Karolina Pliskova meneruskan penaklukannya terhadap Garbine Muguruza kelmarin, membuka kempen pusingan akhir WTA dengan kemenangan 4-6, 6-2, 7-6 (8/6) ke atas pemain Sepanyol itu.

Pilihan ketiga dari Czech, Pliskova, pada usia 29 tahun sebagai pemain tertua dalam acara elit akhir musim edisi tahun ini, kini telah

memenangi sembilan daripada 11 pertemuan kerjaya dengan Muguruza, yang terbaharu meletakkannya di atas kedudukan kumpulan round-robin bersama pemain Estonia, Anett Kontaveit, yang menewaskan pilihan kedua dari Czech, Barbora Krejcikova 6-3, 6-4.

Selepas menjatuhkan set pertama, Pliskova menghasilkan percubaan hebat untuk menakluki set kedua, meletakkan 16 daripada 18 servis pertama dalam permainan dan hanya kehilangan dua mata pada servis.

Dalam set ketiga yang tegang, Muguruza menyelamatkan dua mata perlawanan semasa membuat servis pada kedudukan 4-5 – yang pertama dengan pemenang servis.

Tetapi dia tidak dapat memanfaatkan dua mata penentu yang menyusul ketika mereka masuk ke set penentu.

Muguruza menyelamatkan satu lagi mata perlawanan untuk mengikat keputusan pada 6-6, tetapi Pliskova memenangi dua mata berikutnya selepas dua jam 26 minit apabila Muguruza melebarkan pukulan depan.

Kejohanan itu dipindahkan ke Mexico dari tempat biasa di Shenzhen, China, atas sebab COVID-19.

Pertukaran tempat bermaksud padang perseorangan lapan kejohanan mesti menyesuaikan diri dengan udara nipis Guadalajara, iaitu sekitar 5,100 kaki dari paras laut. – AFP

Reaksi pemain tenis Republik Czech, Karolina Pliskova ketika menewaskan pemain Sepanyol, Garbine Muguruza dalam perlawanan tenis perseorangan wanita dalam peringkat akhir Kejohanan WTA 2021 kelmarin. – AFP