Thursday, November 30, 2023
25.8 C
Brunei

  -

  PM Anwar, Rutte akan bertemu di Putrajaya

  PUTRAJAYA, 1 NOV – Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini menerima kunjungan hormat rakan sejawatan dari Belanda, Mark Rutte di Seri Perdana di sini, dalam usaha Malaysia dan Belanda mengukuhkan lagi hubungan dua hala.

  Rutte tiba di Malaysia semalam untuk lawatan kerja dua hari, yang kedua ke negara ini selepas lawatan sulungnya pada 2014.

  Anwar berkata pertemuan empat mata adalah platform penting bagi mengadakan perbincangan dan mengukuhkan hubungan dua hala Malaysia dan Belanda.

  “Kunjungan ini juga membolehkan kami bertukar-tukar pandangan mengenai isu-isu serantau dan antarabangsa yang terkait dan juga demi kepentingan bersama,” kata Anwar dalam hantaran di laman rasmi Facebook beliau selepas menerima kunjungan Rutte.

  Antara isu terkait adalah industri kelapa sawit, kerjasama digital, kecerdasan buatan, teknologi semi konduktor, yang pastinya banyak untuk dikongsikan antara kedua-dua negara, katanya.

  “Moga hubungan Malaysia-Belanda akan terus bertambah baik dan kukuh pada masa hadapan, Insya-Allah,” katanya.

  Rutte disambut Anwar sebaik tiba di kediaman rasmi Perdana Menteri sebelum kedua-dua pemimpin itu mengadakan rundingan yang membincangkan hubungan dua hala antara Malaysia dan Belanda selain bertukar-tukar pandangan mengenai isu serantau dan antarabangsa yang menjadi kepentingan bersama.

  Selepas pertemuan hampir sejam, Anwar menghoskan majlis jamuan tengah hari sempena lawatan kerja Rutte ke Malaysia.

  Pada 2022, Belanda adalah rakan dagangan ke-14 terbesar Malaysia dan kedua terbesar di Kesatuan Eropah (EU) dengan jumlah dagangan RM48.04 bilion, meningkat 33.4 peratus berbanding RM36.01 bilion pada 2021. – Bernama

  Datuk Seri Anwar Ibrahim menerima kunjungan rakan sejawatannya Mark Rutte di Seri Perdana ketika Malaysia dan Belanda terus mengukuhkan hubungan dua hala pada 1 November. – Bernama
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  China gesa gencatan senjata menyeluruh segera

  BEIJING, 30 NOV - China hari ini menggesa ‘gencatan senjata kemanusiaan yang berterusan’ dalam konflik Israel-Hamas dalam kertas jawatan yang dikeluarkan oleh kementerian luarnya. "Pihak-pihak...