PM Armenia kecam ‘cubaan rampasan kuasa tentera’

YEREVAN, 25 FEB – Perdana Menteri Armenia, Nikol Pashinyan menuduh tentera melakukan rampasan kuasa dan membawa penyokongnya mengadakan bantahan jalanan, ketika ketegangan selama berbulan-bulan berikutan kekalahannya dalam perang tahun lalu dengan Azerbaijan memuncak.

Ribuan orang berarak di jalan-jalan di ibu kota Yerevan untuk menyokong Pashinyan, dengan pembangkang mendesaknya untuk mengundurkan diri bagi mengelakkan pertumpahan darah mahupun perang saudara.

Presiden Armen Sarkisian mengatakan beliau mengambil langkah mendesak untuk cuba meredakan krisis tersebut, menyeru semua yang terlibat untuk ‘menahan diri dan menggunakan akal yang sihat’.

Di bawah tekanan untuk menangani konflik wilayah Nagorno-Karabakh yang dipertikaikan, Pashinyan telah mengabaikan gesaan berulang kali untuk mengundurkan diri kerana kehilangan wilayah kepada Azerbaijan dalam perang.

Setelah sebahagian besarnya menyokong perdana menteri selama berbulan-bulan, jeneral tentera hari ini meminta agar beliau berundur, yang menurut satu kenyataan menekankan bahawa beliau dan kabinetnya ‘tidak dapat mengambil keputusan yang mencukupi’.

Perdana Menteri Armenia, Nikol Pashinyan bertemu dengan penyokongnya yang berkumpul di Republic Square di pusat bandar Yerevan hari ini. Pashinyan menuduh tentera melakukan rampasan kuasa dan mendesak penyokong membantah di jalanan. – AFP

Pashinyan membalas dengan tuduhan bahawa pihak kepimpinan tentera cuba melancarkan ‘cubaan rampasan kuasa tentera’ dan memecat ketua jeneral Onik Gasparyan.

Ratusan penyokong kemudian bergabung dengan Pashinyan untuk berbaris dengan menyokong Yerevan, sambil melaungkan ‘Perdana Menteri Nikol!’

Bercakap kepada penyokong dengan pembesar suara, Pashinyan meminta mereka bertenang, kerana puluhan polis dikerahkan di luar pejabat kerajaan utama.

“Situasinya tegang, tetapi kita mesti setuju bahawa tidak boleh terjadi pertempuran,” kata Pashinyan, yang disertai pada perarakan oleh isterinya, anak perempuannya, menteri dan pasukan keselamatannya.

Beliau mengatakan bahawa keadaan di negara ini terkawal dan panggilan tentera telah menjadi ‘reaksi emosional’ terhadap pemecatan timbalan ketua jeneral, Tigran Khachatryan pada hari. – AFP