PM baharu Greece janji potong cukai

ATHENS, 10 JULAI – Perdana menteri konservatif baharu Greece, Kyriakos Mitsotakis berkata hari ini beliau akan menunaikan janji untuk mengurangkan cukai yang akan memberi impak kepada sasaran fiskal negara itu.

Memberi ucapan pada mesyuarat kabinet pertamanya sejak menang pilihan raya pada Ahad, pemimpin parti New Democracy itu berkata ‘rang undang-undang cukai dengan potongan pertama kita telah janjikan’ akan diserahkan pada hujung bulan ini.

Bermula pada 2020, Mitsotakis telah berjanji untuk mengurangkan sebanyak 30 peratus dalam masa dua tahun cukai hartanah yang dibenci, digelar ENFIA, yang diperkenalkan oleh kerajaan diketuai New Democracy sebelumnya semasa krisis ekonomi.

Dia juga menawarkan untuk mengurangkan cukai pendapatan nilai ambang dan secara berperingkat mengurangkan cukai keuntungan perniagaan sekitar lapan peratus.

Semasa kempen pilihan raya, Mitsotakis memberitahu AFP yang dia merancang untuk memujuk penghutang Greece untuk menerima keringanan sasaran fiskal dengan ‘pakej reformasi komprehensif’.

Rangka kerja pada masa ini yang dirundingkan bersama para penghutang oleh kerajaan Syriza berhaluan kiri sebelumnya menetapkan Greece pada lebihan bajet utama sekitar 3.5 peratus menjelang 2022 – namun konservatif berkata sasaran itu menyekat pertumbuhan. – AFP

Perdana Menteri Kyriakos Mitsotakis (kiri) ketika mengetuai mesyuarat kabinet pertama kerajaan di Athens pada 10 Julai. – AFP