PM Greece bakal umum rombakan kabinet

ATHENS, 4 OGOS – Perdana Menteri Greece, Kyriakos Mitsotakis hari ini akan mengumumkan ‘operasi penambahbaikan’ dalam kerajaannya, kata jurucakapnya ketika negara itu berusaha untuk menghentikan peningkatan penularan COVID-19 setelah kembali dibuka untuk pelancongan.

Pengumuman dijangkakan bagi rombakan kabinet terhad akan dibuat esok hari, kata jurucakap kerajaan, Stelios Petsas.

“Kami bercakap tentang meningkatkan prestasi kerajaan ketika kami menghadapi berbagai tantangan besar,” kata seorang ahli parlimen kerajaan dari parti konservatif Demokrasi Baru, Kostas Karagounis, kepada saluran kerajaan, ERT TV, sambil menekankan mengenai musim pelancongan semasa dan risiko wabak COVID-19.

Greece telah menyaksikan peningkatan jangkitan COVID-19 bulan ini berbanding pada bulan April, dengan pegawai menyalahkan keramaian di kelab-kelab dan acara sosial.

Sejak 1 Julai, terdapat lebih dari 340 kes jangkitan yang disahkan dari hampir 1.3 juta pelancong yang masuk, menurut agensi perlindungan sivil.

Laporan berita mengatakan bahawa rombakan itu juga dirancang untuk meningkatkan koordinasi kerajaan dalam menguruskan saham Greece bagi pakej pemulihan bernilai 750 bilion euro (AS$884 bilion) yang dipersetujui oleh para pemimpin EU bulan lalu.

Greece akan menerima 32 bilion euro dari skim Next Generation EU.

Rombakan telah terjadi sejak bulan Jun, ketika Mitsotakis memberikan petunjuk tentang ‘langkah pembetulan’ dalam kerajaan ketika beliau mengadakan lawatan kerja ke Israel. – AFP

Perdana Menteri Greece, Kyriakos Mitsotakis (kiri) ketika menyambut menteri luar Sepanyol Arancha Gonzalez Laya di pejabatnya, sebelum perbincangan mereka di Athens pada 28 Julai. – AFP