Thursday, December 7, 2023
27.5 C
Brunei

  -

  PM Hungary berkata Ukraine lama lagi untuk sertai EU

  BUDAPEST, 19 NOV – Perdana menteri Hungary berkata pada kelmarin bahawa Ukraine adalah ‘bertahun-tahun cahaya’ untuk menyertai Kesatuan Eropah, seterusnya memberi isyarat bahawa kerajaannya berkemungkinan akan menghadang cita-cita Kyiv untuk menyertai blok itu.

  Bercakap pada kongres dua kali setahun parti nasionalisnya Fidesz, Perdana Menteri Hungary, Viktor Orbán berkata beliau dan kerajaannya akan ‘menentang’ rundingan yang dijadualkan pada pertengahan Disember sama ada untuk secara rasmi menjemput Ukraine untuk memulakan rundingan keahlian.

  Menerima negara baharu memerlukan kelulusan sebulat suara daripada semua negara anggota sedia ada, memberikan Orbán kuasa veto.

  Pada kongres parti di Budapest pada kelmarin, beliau telah dipilih semula sebagai presiden Fidesz untuk kali ke-11 berturut-turut sejak 2003. Orbán berkata selepas itu bahawa menghalang Ukraine menyertai EU akan menjadi salah satu keutamaan kerajaannya dalam beberapa bulan akan datang.

  “Tugas kami adalah untuk membetulkan janji yang salah untuk memulakan rundingan dengan Ukraine, memandangkan Ukraine kini jauh dari Kesatuan Eropah,” kata Orbán.

  Suruhanjaya eksekutif EU awal bulan ini mengesyorkan memulakan rundingan penyertaan dengan Ukraine, berkata kerajaan di Kyiv “telah menunjukkan tahap kekuatan institusi yang luar biasa, keazaman dan keupayaan untuk berfungsi.”

  Tetapi Orbán, satu-satunya sekutu EU Presiden Rusia, Vladimir Putin, berhujah bahawa rundingan tidak seharusnya diadakan dengan negara yang sedang berperang, dan keanggotaan Ukraine akan mengorientasikan semula sistem pengagihan dana EU 27 anggota kepada negara anggota.

  Beberapa pengkritik telah membuat spekulasi bahawa Hungary menggunakan penentangannya untuk memanfaatkan konsesi berkaitan pembiayaan berbilion-bilion yang telah ditahan oleh Brussels daripada Budapest kerana kebimbangan bahawa kerajaan telah gagal untuk menegakkan peraturan undang-undang dan piawaian hak asasi manusia.

  Orban juga telah mengancam untuk menyekat rancangan EU untuk menyediakan pakej bantuan empat tahun, 50 bilion euro (hampir $53 bilion) kepada Ukraine.

  Beliau telah mengkritik Ukraine atas apa yang dikatakannya sebagai pencabulan hak etnik Hungary di barat Ukraine untuk belajar dalam bahasa mereka sendiri. Pada bulan September, beliau memberitahu parlimen Hungary bahawa kerajaannya “tidak akan menyokong Ukraine dalam sebarang isu antarabangsa” sehingga hak bahasa minoriti dipulihkan. – AP

  Perdana Menteri Hungary, Viktor Orban menyampaikan ucapannya selepas beliau dipilih semula sebagai presiden parti pada pemilihan pegawai kongres parti pemerintah Hungary Fidesz di Budapest, Hungary, kelmarin. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Rekrut warga Nepal dalam tentera Rusia, 12 ditahan

  KATHMANDU, 6 DIS – Polis Nepal mengumumkan hari ini mereka telah menahan 12 orang yang dituduh menghantar lelaki muda Nepal secara haram untuk direkrut...