PM Israel adakan rundingan sulit di Saudi

BAITULMAQDIS, 23 NOV – Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu telah mengadakan rundingan sulit di Arab Saudi kelmarin bersama Putera Mahkota Mohammed bin Salman, kata beberapa media, dalam laporan lawatan pertama daripada perdana menteri Israel ke negara itu.

Mesyuarat itu, yang dilaporkan hari ini oleh penyiaran awam Israel, Kan dan media lain, muncul beberapa minggu selepas negara Yahudi itu mencapai perjanjian bersejarah untuk memulihkan hubungan bersama dua sekutu Saudi, Emiriah Arab Bersatu dan Bahrain.

Perjanjian-perjanjian itu yang dikenali sebagai Abraham Accords, telah dimeterai oleh pentadbiran Presiden Amerika Syarikat (AS), Donald Trump, yang akan meninggalkan pejabatnya kurang dari dua bulan.

Adanya spekulasi meluas, antara Israel dan AS yang Washington mungkin akan melanjutkannya bersama negeri-negeri Arab lain untuk menyertai Abraham Accords sebelum presiden pilihan, Joe Biden mengangkat sumpah.

Setiausaha Negara AS, Mike Pompeo, yang berada di Israel minggu lalu juga dilaporkan berada pada rundingan tersebut, menurut koresponden diplomatik Kan.

Pompeo telah mengesahkan beliau berada di Neom, Laut Merah sebagai sebahagian daripada jelajah Timur Tengah dan bertemu Putera Mohammed, yang dikenali meluas dengan nama MBS.

Secara umumnya, Arab Saudi mengatakan ia akan tetap dengan kedudukan Liga Arab untuk tidak mempunyai hubungan bersama Israel sehingga konflik Yahudi dan Palestin diselesaikan.

Namun pakar-pakar telah berkata pelantikan akan datang Biden mungkin telah mewujudkan tindakan segera di Riyadh, yang ditangani secara bijaksana bersama Israel berhubung hasrat bersama untuk menangani sekutu Iran.

Kan memetik para pegawai Israel sebagai berkata Netanyahu dan ketua agensi perisikan Mossad, Yossi Cohen, ‘terbang ke Arab Saudi dan bertemu Pompeo dan MBS di bandar Neom’. – AFP

Duta AS ke Arab Saudi, John Abizaid (kiri) dan Menteri Hal Ehwal Luar Negeri Saudi, Putera Faisal bin Farhan al-Saud (dua, kiri) menyambut Setiausaha Negara AS, Mike Pompeo dan isterinya Susan ketika tiba di Lapangan Terbang Neom Bay di Neom, Arab Saudi pada 22 November. – AFP