Thursday, June 8, 2023
28.3 C
Brunei

  -

  PM Israel tangguh lawatan ke India

  JERUSALEM, 29 MAC – Perdana Menteri Israel, Naftali Bennett telah menangguhkan perjalanan yang dirancang untuk akhir minggu ini ke India, kata pejabatnya hari ini, selepas dia disahkan positif COVID.

  “Perjalanan Perdana Menteri Naftali Bennett ke India telah ditangguhkan dan akan dijadualkan semula,” kata pejabat itu dalam satu kenyataan.

  Perjalanan tiga hari itu, yang dianjurkan atas jemputan daripada Perdana Menteri India, Narendra Modi, telah dijadualkan bermula Ahad lalu.

  Ia telah ditetapkan untuk menandakan 30 tahun sejak kedua-dua negara menjalin hubungan diplomatik, kata pejabat Bennett.

  Kelmarin, pejabat perdana menteri berkata Bennett telah diuji positif COVID tetapi ‘berasa sihat dan akan meneruskan jadualnya seperti yang dirancang dari rumahnya.’

  Ia adalah lawatan rasmi pertama Bennett ke India.

  Modi melawat Israel pada 2017 dan bekas perdana menteri Israel, Benjamin Netanyahu mengadakan lawatan timbal balik setahun kemudian.

  Menteri Pertahanan Israel, Benny Gantz, yang telah dijadualkan terbang ke India untuk bertemu rakan sejawatannya dalam lawatan berasingan minggu ini, turut menangguhkan perjalanannya.

  India, menurut sejarah menjadi penyokong lantang rakyat Palestin, tetapi ia telah menjadi lebih rapat dengan Israel dalam beberapa tahun kebelakangan ini, sebahagiannya melalui pembelian perkakasan ketenteraan dari Israel.

  Kelmarin, diplomat terkemuka dari Israel, Bahrain, Emiriah Arab Bersatu (UAE), Maghribi, Mesir dan Amerika Syarikat (AS) bertemu di satu sidang kemuncak penting di selatan Israel. – AFP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Biparjoy dijangka terus mengganas

  NEW DELHI, 7 JUN – Jabatan Meteorologi India (IMD) hari ini berkata lekukan dalam yang memuncak menjadi ribut siklon teruk Biparjoy di bahagian timur-tengah...
  - Advertisment -