Tuesday, October 4, 2022
24.3 C
Brunei

PM Jepun lantik kabinet baharu

-

TOKYO, 10 OGOS – Perdana menteri Jepun merombak kabinetnya hari ini selepas penilaian sokongan merosot, menggantikan abang bekas pemimpin yang dibunuh, Shinzo Abe sebagai menteri pertahanan.

Fumio Kishida mengetuai parti pemerintahnya hingga meraih kemenangan dalam pilihan raya bulan lalu, beberapa hari selepas Abe ditembak mati oleh seorang lelaki yang berdendam dengan Gereja Penyatuan.

Sejak itu, ketika orang ramai meneliti hubungan gereja dengan ahli politik Jepun dan pengendalian ekonomi Kishida, penilaian sokongan bagi kerajaan telah jatuh.

Veteran politik Yasukazu Hamada dilantik sebagai menteri pertahanan – peranan penting, menjamin ikrar Kishida untuk meningkatkan belanjawan pertahanan bagi mengatasi ancaman yang semakin meningkat dari China dan Korea Utara.

Hamada, yang sebelum ini berkhidmat sebagai menteri pertahanan dari 2008 hingga 2009, menggantikan adik Abe, Nobuo Kishi, yang kesihatannya sudah uzur hingga menimbulkan kebimbangan.

Perdana Menteri Jepun, Fumio Kishida bercakap semasa sidang media di kediaman rasmi perdana menteri di Tokyo pada 10 Ogos. – AFP

Hari ini, Kishida berkata beliau telah memberitahu semua menterinya untuk mengkaji semula hubungan mereka dengan gereja itu, ‘untuk menghilangkan syak wasangka daripada orang ramai’.

“Saya hanya melantik mereka yang menerima arahan tegas saya supaya setiap seorang daripada mereka menyemak hubungan mereka dengan kumpulan itu dan menyemaknya berdasarkan tanggungjawab mereka sebagai ahli politik,” katanya kepada pemberita.

Terdahulu, jurucakap tertinggi kerajaan mengumumkan kabinet baharu termasuk Katsunobu Kato, yang berkhidmat sebagai menteri kesihatan di bawah Abe dan kembali mengetuai kementerian itu.

Taro Kono, yang juga pernah memegang beberapa jawatan menteri berprofil tinggi, telah dilantik sebagai menteri hal ehwal digital.

Manakala Sanae Takaichi dilantik sebagai menteri keselamatan ekonomi yang baharu – salah seorang daripada dua wanita dalam kabinet itu.

Menteri-menteri kewangan dan luar negeri ketika ini akan masih dikekalkan, manakala Kishi telah dilantik sebagai pembantu perdana menteri. – AFP

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

PBB: 5.7 juta mangsa banjir Pakistan berdepan krisis makanan

ISLAMABAD, 3 OKT – Agensi kemanusiaan Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) memberi amaran kira-kira 5.7 juta mangsa banjir Pakistan berdepan krisis makanan serius dalam masa...
- Advertisment -