Tuesday, March 21, 2023
21.2 C
Brunei

-

PM Jepun lawat sekutu Eropah, Amerika Utara

TOKYO, 9 JAN – Perdana Menteri Jepun, Fumio Kishida pada hari ini berangkat setelah lawatan ke Eropah dan Amerika Utara dengan perbincangan tertumpu pada agenda keselamatan selepas rombakan dasar pertahanan terbesar negaranya dalam beberapa dekad.

Jepun memegang jawatan presiden G7 2023, dan Kishida akan melawat negara ahli iaitu Perancis, Itali, Britain dan Kanada mulai hari ini.

Persinggahan terakhir Kishida adalah Amerika Syarikat – lawatan pertamanya ke Washington sebagai perdana menteri – di mana beliau akan bertemu Presiden Joe Biden pada Jumaat.

Rundingan bersama Biden akan mengesahkan semula kerjasama AS-Jepun dan ‘merealisasikan Indo-Pasifik yang bebas dan terbuka’, Kishida memberitahu pemberita kelmarin, menggunakan istilah lain untuk rantau Asia-Pasifik.

Kedua-dua pemimpin itu dijangka membincangkan cabaran keselamatan termasuk pencerobohan Rusia ke atas Ukraine.

Mereka juga dijangka mengeluarkan kenyataan bersama yang akan merangkumi Taiwan dan penghapusan nuklear Korea Utara, lapor akhbar Jepun Yomiuri Shimbun, memetik sumber kerajaan Jepun yang tidak dinamakan.

Kishida berkata beliau akan membincangkan dasar pertahanan negaranya yang diperkukuh dengan Biden.

Kerajaan Jepun meluluskan rombakan dasar pertahanan besar bulan lalu, termasuk peningkatan perbelanjaan yang ketara, kerana ia memberi amaran kepada China yang menimbulkan ‘cabaran strategik paling hebat’ kepada keselamatannya.

Ia merupakan rombakan pertahanan terbesar negara dalam beberapa dekad, dengan kerajaan berikrar untuk meningkatkan perbelanjaan keselamatan kepada 2 peratus menjelang 2027 dan memperoleh peralatan baharu termasuk peluru berpandu canggih. – AP

Perdana Menteri Jepun Fumio Kishida (tengah) bersiap untuk meninggalkan lapangan terbang Haneda di Tokyo, sebelum memulakan lawatannya, baru-baru ini. – AP
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Kishida umum rancangan Indo-Pasifik baharu di India

NEW DELHI, 20 MAC - Perdana Menteri Jepun, Fumio Kishida hari ini menjemput rakan sejawatannya dari India, Narendra Modi untuk menghadiri sidang kemuncak negara-negara...
- Advertisment -