Saturday, December 2, 2023
23.4 C
Brunei

  -

  PM Malaysia tiba di NY, hadiri UNGA ke-77

  NEW YORK, 22 SEPT – Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob tiba di sini untuk menyertai pemimpin dunia lain pada Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNGA) ke-77.

  Pesawat yang membawa Perdana Menteri mendarat di Lapangan Terbang Antarabangsa John F. Kennedy pada 4:10 pagi waktu tempatan.

  Beliau akan menyertai pemimpin dunia dari lebih 150 negara yang mula tiba di bandar raya ini pada Selasa, setelah pandemik COVID-19 membuatkan mereka terpaksa berucap secara maya pada perhimpunan tahunan itu sejak dua tahun lepas.

  Menyambut ketibaan Ismail Sabri di lapangan terbang ialah Menteri Luar Datuk Seri Saifuddin Abdullah dan Wakil Tetap Malaysia ke Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) Datuk Syed Mohamad Hasrin Tengku Hussin.

  Perdana Menteri akan menyampaikan Kenyataan Negara semasa sesi Debat Umum pada Jumaat dalam bahasa Melayu, iaitu inisiatif beliau sendiri untuk mempromosikan bahasa Melayu di pentas antarabangsa seperti PBB. Ini adalah penampilan kedua Perdana Menteri di PBB, selepas menghadiri sesi ke-76 tahun lepas secara maya berikutan pandemik COVID-19.

  Pada Selasa, Saifuddin memberitahu media Malaysia bahawa Ismail Sabri dijangka berkongsi dalam ucapannya, beberapa pengalaman Malaysia dalam menangani pandemik dan cabaran global serta mengetengahkan beberapa penyelesaian kepada konflik global seperti situasi di Ukraine, Palestin dan Myanmar.

  Beliau berkata tema sesi ke-77 itu, ‘Detik Peralihan: Penyelesaian Transformatif kepada Cabaran Bersaling Kait’, adalah tepat pada masanya dan membolehkan negara anggota memanfaatkan platform pelbagai hala itu untuk menangani isu yang dihadapi dunia.

  “Perdana Menteri juga akan menekankan kepentingan konsep kewujudan bersama secara aman dalam menyelesaikan pertikaian secara aman damai bagi mewujudkan sebuah keluarga negara,” katanya. – Bernama

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  7 mangsa pesawat Osprey belum ditemui

  TOKYO, 1 DIS – Pihak pengawal pantai Jepun hari ini menyusuri dasar laut untuk mencari serpihan pesawat tentera Osprey Amerika Syarikat (AS) yang terhempas...