Tuesday, March 21, 2023
21.2 C
Brunei

-

PM Perancis beri amaran gelombang baharu COVID

PARIS, 30 NOV – Perdana Menteri Perancis Elisabeth Borne kelmarin memberi amaran mengenai kemunculan semula wabak COVID di Perancis, sambil memaklumkan lebih 40,000 kes baharu dikesan di negara itu setiap hari.

Bercakap ketika Perhimpunan Kebangsaan Perancis, Borne menyuarakan kebimbangan mengenai kadar vaksinasi dos penggalak yang rendah dalam kalangan mereka yang dianggap berisiko tinggi, serta memberi amaran bahawa COVID masih boleh membunuh, lapor Xinhua.

Hanya 10 peratus daripada golongan berisiko tinggi telah mendapatkan suntikan penggalak, katanya.

Wabak COVID telah kembali, dengan kadar kemasukan ke hospital meningkat hampir 10 peratus dalam tempoh satu minggu, kemasukan ke unit kritikal mencatatkan peningkatan 22 peratus dan 400 kematian direkodkan akibat COVID minggu lalu.

Perdana Menteri wanita pertama Perancis itu juga memberi amaran bahawa sistem hospital negara itu akan menghadapi tekanan tambahan susulan kemunculan semula COVID di tengah-tengah penularan wabak selesema dan wabak bronkiolitis yang disifatkan terburuk melanda negara itu dalam tempoh 10 tahun.

Borne menyeru agar langkah pencegahan tertentu diperkenalkan semula, termasuk pemakaian pelitup muka di kawasan sesak dan majlis keramaian. – Bernama

Perdana Menteri Perancis, Elisabeth Borne bercakap semasa majlis ulang tahun ke-70 Parlimen Eropah. – AP
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Kishida umum rancangan Indo-Pasifik baharu di India

NEW DELHI, 20 MAC - Perdana Menteri Jepun, Fumio Kishida hari ini menjemput rakan sejawatannya dari India, Narendra Modi untuk menghadiri sidang kemuncak negara-negara...
- Advertisment -