Saturday, December 10, 2022
22 C
Brunei

-

PM S’pura hadir Pengebumian Negara Shinzo Abe

SINGAPURA, 27 SEPT – Perdana Menteri Singapura Lee Hsien Loong hari ini menghadiri Pengebumian Negara bekas perdana menteri Jepun Shinzo Abe di Tokyo, Jepun.

Menurut Kementerian Luar (MFA) republik itu, Lee ditemani isterinya Ho Ching.

“Mereka memberi penghormatan kepada Abe dan mengucapkan takziah kepada balu mendiang, Akie Abe serta Perdana Menteri Jepun Kishida Fumio,” kata kementerian itu dalam satu kenyataan. Semasa lawatan itu, MFA berkata Lee mengadakan pertemuan dengan Kishida.

“Ini merupakan pertemuan ketiga Perdana Menteri Lee dan Perdana Menteri Kishida dalam tempoh lima bulan,” kata MFA.

Perdana Menteri menegaskan semula hubungan erat yang sudah lama terjalin antara Singapura dan Jepun, dan membincangkan kerjasama sedia ada dalam bidang pendigitalan, kemampanan, tenaga dan perdagangan pelbagai hala.

Mereka juga bersetuju untuk meluaskan kerjasama dalam bidang kepentingan bersama. Di samping itu, kedua-dua perdana menteri mengadakan perbincangan yang bermanfaat mengenai perkembangan serantau dan global, kata kementerian itu. – Bernama

Skrin televisyen menunjukkan program berita yang melaporkan upacara Pengebumian Negara Shinzo Abe di Tokyo. – AP
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Australia, mangsa terselamat berang pembebasan Patek

SYDNEY, 8 DIS – Mangsa-mangsa letupan bom Bali 2002 berang hari ini selepas seorang daripada pembuat bom dibebaskan dari penjara Indonesia, hanya selepas menjalani...
- Advertisment -