Saturday, September 23, 2023
30 C
Brunei

  -

  PMI pembuatan China meningkat tiga bulan berturut-turut

  BEIJING, 31 OGOS – Indeks pengurus pembelian (PMI) industri pembuatan China pada Ogos naik 0.4 mata peratusan berbanding Julai lalu, iaitu peningkatan sebanyak 49.7 peratus, umum Persekutuan Logistik dan Pembelian China (CFLP) dan Pusat Penyelidikan Sektor Perkhidmatan Biro Statistik Negara China, hari ini.

  Menurut laporan, terdapat 12 daripada 21 sektor menyaksikan peningkatan PMI, sekali gus memberi petunjuk terhadap perkembangan sektor industri pembuatan di China.

  Pada masa sama, indeks pesanan baharu naik 0.7 mata peratusan berbanding bulan terdahulu dengan menokok 50.2 peratus, manakala permintaan dalam sektor industri pembuatan kemudahan dan barang pengguna turut semakin meningkat.

  Naib Presiden CFLP, Cai Jin, berkata peningkatan indeks PMI untuk tiga bulan berturut-turut itu, menunjukkan bahawa prestasi ekonomi terus pulih dengan stabil, manakala indeks pesanan baharu yang kembali semula ke paras 50 peratus ke atas pula menandakan momentum endogen semakin kuat dalam pertumbuhan ekonomi di negara ini. – Bernama

  Gambar Freepik
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Lebih 30,000 orang dibawa ke hospital akibat strok haba

  TOKYO, 22 SEPT – Jepun pada Ogos menyaksikan sejumlah 34,835 individu dibawa ke hospital di seluruh negara dengan gejala strok haba, ketika negara itu...