Saturday, September 23, 2023
30 C
Brunei

  -

  Pogba diuji positif testosteron, berisiko digantung 4 tahun

  ROM, 12 SEPT – Pernah dianggap antara pemain tengah terbaik dalam dunia bola sepak, kerjaya Paul Pogba kini berisiko berakhir sebelum masanya selepas pemain Juventus dan antarabangsa Perancis itu diuji positif untuk testosteron.

  Agensi anti-doping Itali mengumumkan ujian dadah yang gagal pada kelmarin.

  Peperiksaan itu dijalankan selepas perlawanan Juventus di Udinese pada 20 Ogos. Pogba tidak bermain dalam perlawanan Serie A tetapi berada di bangku simpanan Juventus.

  Nado Italia, agensi anti-doping, berkata Pogba digantung sementara berkuat kuasa serta-merta. Sementara menunggu percubaan dan ujian sandaran sampel ‘B’, dia menghadapi risiko penggantungan sehingga empat tahun.

  Jika sampel sandaran mengesahkan ujian positif, Pogba yang berusia 30 tahun boleh mendapat larangan yang lebih rendah jika dia bekerjasama dengan pihak berkuasa.

  Walaupun tiada komen segera daripada Pogba, Juventus berkata ia “memiliki hak untuk mempertimbangkan langkah-langkah prosedur seterusnya.”

  Ia adalah satu lagi nota negatif untuk pemain yang telah diganggu oleh kecederaan sejak menyertai semula Juventus dari Manchester United lebih sedikit daripada setahun yang lalu. Dia diketepikan daripada perlawanan Perancis ke final Piala Dunia tahun lalu kerana kecederaan lutut dan bermain dalam enam perlawanan Serie A sahaja untuk Juventus musim lalu.

  Terdapat juga penyiasatan polis yang sedang dijalankan di Perancis terhadap dakwaan bahawa Pogba menjadi sasaran pemerasan, termasuk oleh abangnya, Mathias, yang menafikan sebarang salah laku.

  Ia adalah tamparan terbaharu kepada Juventus berikutan musim lalu dicemari oleh pertanyaan mengenai perakaunan palsu dan pelaporan pembayaran gaji yang tidak teratur.

  Kes undang-undang menyebabkan kelab Turin itu disingkirkan oleh UEFA daripada pertandingan Eropah musim ini.

  Setelah memulakan kerjayanya di United dan kemudian pergi ke Juventus dan kembali ke Manchester, Pogba terkenal dengan fleksibiliti, fizikal dan minatnya terhadap gol.

  Apabila dia kembali ke United pada 2016, kelab Manchester itu membayar Juventus yuran perpindahan rekod dunia ketika itu sebanyak 105 juta euro (AS$113 juta). – AP

  Paul Pogba telah diuji positif untuk testosteron yang dilaporkan kelmarin. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Lebih 30,000 orang dibawa ke hospital akibat strok haba

  TOKYO, 22 SEPT – Jepun pada Ogos menyaksikan sejumlah 34,835 individu dibawa ke hospital di seluruh negara dengan gejala strok haba, ketika negara itu...