Pogba siap sedia untuk kembali beraksi

LONDON, 3 MEI – Pemain tengah Manchester United, Paul Pogba menggunakan masa sepanjang perintah berkurung akibat COVID-19 untuk meningkatkan kembali kecergasannya setelah mengalami kecederaan sepanjang kempen.

Pogba hanya membuat lapan penampilan buat United musim ini sebelum krisis pandemik memaksa penggantungan Liga Perdana Inggeris (EPL) pada bulan Mac lalu.

Pemenang Piala Dunia Perancis itu tidak bermain dalam satu perlawanan pada 2020 kerana masalah pergelangan kaki yang berterusan.

Penampilan terakhirnya muncul pada perlawanan kemenangan pada 26 Disember ke atas Newcastle, tetapi Pogba tetap cergas sejak virus melanda dan berharap dapat bersedia jika EPL dapat kembali pada musim panas ini.

“Saya mempunyai gimnasium kecil di rumah saya,” kata Pogba kepada laman web United.

Paul Pogba mengambil peluang semasa perintah berkurung untuk meningkatkan kembali kecergasannya setelah mengalami kecederaan sepanjang kempen. – AP

“Saya boleh melakukan beberapa latihan, larian, berbasikal, pergi ke luar dan melakukan beberapa latihan bola sepak. Saya sibukkan diri saya dan tetap sihat.

“Kita harus terus termotivasi, tidak ada pilihan lain. Ini adalah masanya dan kita tidak tahu sampai bila ia akan menjadi seperti ini, tetapi saya masih mempunyai tujuan di kepala saya dan berharap suatu hari pandemik ini akan berakhir.

“Kemudian kita harus kembali ke padang, jadi kita harus bersedia.

“Bagi saya sendiri, saya juga sudah lama keluar tidak beraksi, jadi bagi saya, saya hanya mahu untuk kembali bermain bola sepak.”

Pogba, 27, sering menghubungi rakan sepasukannya di United semasa perintah berkurung ketika mereka mengikuti latihan kecergasan kelab dari rumah.

Pogba juga dikaitkan dengan perpindahan dari United yang berada di kedudukan kelima awal musim ini, kehadiran Pogba akan meningkatkan tawaran mereka untuk kelayakan Liga Juara-Juara sekiranya perlawanan dapat dimainkan lagi.

“Nasihat saya pertama sekali adalah untuk tetap selamat, tinggal di rumah dan terus berlatih,” kata Pogba.

“Selalu ada cara untuk bekerja, kamu dapat bekerja dengan apa sahaja yang kamu ada di rumah, kamu masih dapat melakukan sit-up, push-up.” – AFP