Pogba tinggalkan United penghujung Jun ini

MANCHESTER, UNITED KINGDOM, 1 JUN – Pemain tengah Perancis yang memenangi Piala Dunia, Paul Pogba akan meninggalkan Manchester United pada penghujung Jun ini, menurut kenyataan yang dikeluarkan oleh kelab tersebut hari ini, dan perkara tersebut bagaikan penutup tirai selepas kekalahan kedua yang mengecewakan.

Apabila kontrak pemain berusia 29 tahun itu tamat, United tidak akan memperbaharui mana-mana rekod pembayaran AS$112 juta kepada Juventus untuk Pogba pada 2016.

Perkembangannya dalam bola sepak bermula semasa di bawah Jose Mourinho dan merupakan sebahagian daripada pasukan yang memenangi Piala Liga dan Liga Europa pada tahun 2017. Walau bagaimanapun, prestasinya sejak kebelakangan ini tidak setanding dengan pencapaian yang telah dilakukannya untuk Perancis semasa kempen Piala Dunia 2018 yang lalu.

Selain itu, isu yang melibatkan masalah kecergasan telah membataskannya dengan hanya membuat 27 penampilan pada musim lalu untuk kedua-dua pemain dan pasukan apabila United harus bertahan untuk mendapatkan tempat dalam Liga Europa.

Dengan memetik kenyataan yang dikeluarkan oleh kelab tersebut, “Kelab boleh mengumumkan bahawa Paul Pogba akan meninggalkan Manchester United pada penghujung Jun, apabila kontraknya tamat.”

Sementara itu, perlawanan ke-233 untuk United adalah 10 minit dalam perlawanan dengan kekalahan di Anfield pada April 2022, menurut kenyataan kelab tersebut lagi.

Namun, bagi seorang pemain yang menyertai akademi pada usia 16 tahun, membuat kemunculan dalam kesebelasan United lebih dari 200 kali dan berjaya mengangkat Piala Belia, bersama-sama dengan dua kejuaraan utama, adalah sesuatu yang patut dibanggakan dan diraikan. – AFP

Gambar menunjukkan reaksi Paul Pogba semasa sesi pemanasan badan sebelum perlawanan berlangsung antara Manchester United dan Villarreal di stadium Old Trafford, 29 September 2021. – AFP