Tuesday, August 16, 2022
27.1 C
Brunei

Poland mengaku beli perisian pengintip Israel

-

WARSAW, POLAND, 7 JAN – Ahli politik paling berkuasa di Poland telah mengakui bahawa negara itu membeli perisian pengintip termaju daripada pembuat perisian pengawasan Kumpulan NSO Israel, tetapi menafikan bahawa ia digunakan untuk menyasarkan lawan politiknya.

Jaroslaw Kaczynski, ketua parti konservatif Undang-undang dan Keadilan yang memerintah Poland, berkata dalam temu bual bahawa perisian itu, Pegasus, kini digunakan oleh perkhidmatan rahsia di banyak negara untuk memerangi jenayah dan rasuah. Beliau menyatakan bahawa Pegasus mewakili kemajuan teknologi berbanding sistem pemantauan terdahulu, yang tidak membenarkan perkhidmatan memantau mesej yang disulitkan.

“Ia tidak baik jika perkhidmatan Poland tidak mempunyai alat jenis ini,” kata Kaczynski dalam temu bual yang akan diterbitkan dalam edisi Isnin akhbar mingguan Sieci, dipetik oleh portal berita wPolityce.pl hari ini.

Temu bual itu susulan laporan eksklusif oleh The Associated Press bahawa Citizen Lab, kumpulan pemerhati siber di Universiti Toronto, mendapati bahawa tiga pengkritik kerajaan Poland telah digodam dengan perisian pengintip Pegasus NSO.

Kelmarin, Amnesty International secara bebas mengesahkan penemuan oleh Citizen Lab bahawa Senator Krzystof Brejza telah digodam beberapa kali pada 2019 ketika beliau mengendalikan kempen pilihan raya parlimen pembangkang. Mesej teks yang dicuri daripada telefon Brejza telah direka dan disiarkan oleh TV dikawal kerajaan sebagai sebahagian daripada kempen fitnah semasa kehangatan persaingan politik, yang mana parti pemerintah populis itu menang tipis.

Brejza kini berpendapat bahawa pilihan raya itu tidak adil kerana parti pemerintah akan mempunyai akses kepada pemikiran dan rancangan taktikal kempennya.

Pendedahan itu telah menggegarkan Poland, membuat perbandingan dengan skandal Watergate 1970an di AS dan menimbulkan gesaan untuk suruhanjaya penyiasatan di parlimen. – AP

Jaroslaw Kaczynski berkata dalam temu bual bahawa Pegasus digunakan oleh perkhidmatan rahsia di banyak negara untuk memerangi jenayah dan rasuah. – AP
- Advertisment -

DISYORKAN UNTUK ANDA

Iran nafi terbabit serangan Salman Rushdie

TEHRAN, 15 OGOS – Pegawai kerajaan Iran hari ini menafikan Tehran terbabit dalam serangan yang mencederakan penulis kontroversi, Salman Rushdie di Amerika Syarikat (AS)...

China lancar latihan baharu

- Advertisment -