Polis India dituduh langgar hak asasi manusia

NEW DELHI, 28 OGOS – Polis Delhi bersalah atas pelanggaran hak asasi manusia semasa rusuhan komunal di ibu negara India awal tahun ini, bahkan ‘peserta aktif’ dalam keganasan itu, kata Amnesty International hari ini.

Pergolakan terburuk dalam beberapa tahun antara majoriti Hindu dan minoriti Muslim membunuh sekitar 50 orang, kebanyakan mereka beragama Islam, selama beberapa hari pergolakan di timur bandar itu pada bulan Februari lalu.

“Siasatan lapangan oleh Amnesty telah mendokumentasikan pola pelanggaran hak asasi manusia yang serius yang dilakukan oleh polis Delhi semasa rusuhan,” kata kumpulan hak asasi itu dalam satu kenyataan.

“Pelanggaran ini termasuk pegawai polis yang melakukan kekerasan dengan para perusuh, menyeksa tahanan, menggunakan kekerasan yang berlebihan terhadap penunjuk perasaan, membongkar tempat tunjuk perasaan damai ketika perusuh menimbulkan kekacauan,” kata Amnesty.

Kumpulan itu mengatakan bahawa ia bercakap dengan 50 mangsa rusuhan, saksi, peguam, doktor, aktivis hak asasi manusia dan pegawai polis yang telah bersara.

Ia juga menganalisis beberapa video. “Sebuah video menunjukkan pegawai menendang dan memukul sekumpulan lima lelaki yang cedera, mencucuk mereka dengan senapang dan meminta mereka menyanyikan lagu Kebangsaan India,” kata Amnesty. – AFP