Wednesday, October 4, 2023
32.7 C
Brunei

  -

  Polis India tahan ahli gusti Olimpik

  NEW DELHI, 28 MEI – Polis India hari ini mengheret dan menahan dua ahli gusti Olimpik dan berpuluh-puluh yang lain ketika mereka cuba berarak ke parlimen menuntut penahanan ketua persekutuan sukan itu atas dakwaan gangguan seksual dan ugutan.

  Dalam peningkatan ketegangan selama sebulan, polis juga membersihkan tapak di tengah New Delhi di mana ahli gusti telah berkampung sambil menyeru penahanan Brij Bhushan Singh, kata seorang wartawan AFP di tempat kejadian.

  Ahli gusti cuba berarak ke parlimen baharu India hari ini ketika ia dirasmikan oleh Perdana Menteri, Narendra Modi, tetapi mereka dihentikan oleh beberapa anggota daripada ratusan polis yang bertugas.

  Antara mereka yang ditahan polis dan dibawa masuk ke dalam bas ialah pemenang pingat gangsa Olimpik, Sakshi Malik dan Bajrang Punia.

  Satu video yang disiarkan di media sosial oleh Malik menunjukkan polis mengheret penunjuk perasaan yang menjerit.

  Vinesh Phogat (tengah) ditahan polis ketika cuba berarak ke parlimen baharu India semasa protes terhadap Brij Bhushan Singh, ketua persekutuan gusti, berhubung dakwaan gangguan dan ugutan seksual, di New Delhi pada 28 Mei. – AFP

  Penyiar NDTV memetik seorang pegawai kanan polis yang berkata “semua penunjuk perasaan telah ditahan dan menaiki bas secara paksa kerana mereka telah melanggar undang-undang dan ketenteraman.”

  Polis juga mengalihkan khemah dan barangan lain dari tapak tempat penunjuk perasaan telah berkhemah, kata wartawan AFP.

  Keselamatan di ibu negara diperketatkan menjelang perasmian bangunan parlimen baharu oleh Modi.

  Kakitangan juga berkawal di sempadan New Delhi selepas sekumpulan petani cuba memasuki bandar untuk menyokong ahli gusti yang membantah.

  Awal bulan ini, berpuluh-puluh petani merobohkan sekatan polis di bandar untuk menyertai protes itu. – AFP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Penerbangan dibatalkan dan sekolah ditutup di Taiwan

  TAIPEI, 4 OKT - Penerbangan dibatalkan dan sekolah ditutup di beberapa bahagian di Taiwan pada hari ini ketika pulau itu bersiap sedia menghadapi angin...