Polis Indonesia siasat pengedaran buku ‘Jokowi Undercover’

JAKARTA, 4 Jan – Polis sedang menyiasat penjualan dan pengedaran buku yang didakwa menyebarkan kebencian terhadap Presiden Joko Widodo selepas menahan penulis buku berkenaan, Bambang Tri Mulyono, baru-baru ini.

Ketua Bahagian Hubungan Masyarakat Polis Republik Indonesia Boy Rafli Amar berkata, setakat ini polis mendapati buku berjudul ‘Jokowi Undercover’ itu hanya dijual menerusi media sosial oleh penulisnya sendiri.

Polis mengharamkan buku itu kerana didapati memfitnah dan menghina Presiden Indonesia itu kononnya mempunyai kaitan dengan komunis selain mengandungi unsur-unsur menimbulkan kebencian rakyat terhadap ras dan agama.

“Hasil siasatan terhadap penulis mendapati kandungan buku itu hanya berdasarkan hasil pemikiran penulis sendiri, tidak disokong oleh data primer dan sekunder,” katanya.

Penulis juga mendakwa presiden yang lebih dikenali dengan nama Jokowi telah memalsukan data peribadi ketika menjadi calon presiden pada tahun 2014. Bambang ditahan bagi membantu siasatan dan akan didakwa melanggar beberapa undang-undang negara termasuk di bawah Pasal 16 Undang-undang Nombor 40 Tahun 2008 mengenai Penghapusan Diskriminasi Ras dan Etnik.

Menurut undang-undang itu, sesiapa dengan sengaja menunjukkan kebencian terhadap ras dan etnik tertentu akan dihukum penjara maksimum lima tahun dan denda maksimum Rp500 juta.

Bambang juga akan didakwa di bawah Pasal 28 Undang-undang Informasi dan Transaksi Elektronik karena menyebarkan informasi untuk menimbulkan rasa kebencian atau permusuhan terhadap individu atau kelompok masyarakat tertentu berdasarkan atas suku, agama, ras, dan antara golongan (SARA). Selain itu, Bambang dianggap melanggar Pasal 207 berhubung penghinaan terhadap penguasa.

Media-media tempatan juga memetik ibu Jokowi, Sudjiatmi Notomihardjo kesal dengan tuduhan dan fitnah buku itu tetapi beliau berdoa supaya penulisnya diberi petunjuk oleh Allah. Pendedahan mengenai buku itu dilakukan seorang aktivis sosial Michael Bimo yang membuat laporan polis ekoran namanya dikaitkan dalam buku itu sebagai saudara kandung Jokowi.

Menurut Lina Novita, peguam Michael Bimo, tulisan Bambang Tri telah memfitnah anak guamnya dengan menyebut Michael dan Presiden Jokowi memiliki ibu yang sama dan kononnya mereka mempunyai kaitan dengan Parti Komunis Indonesia yang diharamkan. – Bernama