Saturday, March 25, 2023
22.9 C
Brunei

-

Polis Israel roboh rumah Palestin di Baitulmaqdis

BAITULMAQDIS, 19 JAN – Polis Israel memusnahkan rumah keluarga Palestin di kawasan sensitif Baitulmaqdis timur, kejiranan Sheikh Jarrah hari ini, lapor seorang jurugambar AFP.

Pengusiran keluarga lain dari Sheikh Jarrah pada Mei tahun lalu mencetuskan perang 11 hari antara Israel dan puak Palestin bersenjata di Gaza.

Sebelum subuh, pegawai Israel pergi ke rumah keluarga Salhiya, diancam dengan pengusiran sejak 2017 dan pusat kempen antipengusiran di wilayah Palestin dan lebih jauh, menurut video yang disiarkan dalam talian oleh polis.

Tidak lama selepas itu, seorang jurugambar AFP menyaksikan perobohan rumah tersebut.

“Polis Israel menyelesaikan pelaksanaan perintah pengusiran bangunan haram yang dibina di atas kawasan yang ditetapkan untuk sekolah kanak-kanak berkeperluan khas dari timur Baitulmaqdis,” kata satu kenyataan polis.

Ia mengatakan “ahli keluarga yang tinggal di bangunan haram itu diberi peluang yang tidak terkira banyaknya untuk menyerahkan tanah itu dengan persetujuan”.

Jurucakap polis memberitahu AFP, 18 ahli keluarga dan penyokong telah ditangkap semasa operasi kerana “melanggar perintah mahkamah, kubu ganas dan mengganggu ketenteraman awam,” tetapi tiada pertempuran berlaku semasa kejadian.

Keluarga Salhiya telah menghadapi ancaman pengusiran dari rumah mereka di kejiranan Sheikh Jarrah di Baitulmaqdis timur yang diilhak Israel sejak 2017, apabila tanah tempat kediaman mereka diperuntukkan untuk pembinaan sekolah. – AFP

Tentera Israel berkawal ketika jentera membersihkan runtuhan rumah keluarga Salhiya Palestin, di kejiranan Sheikh Jarrah hari ini. – AFP
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Korea S, Jepun tingkat kerjasama

TOKYO, 23 MAC - Jepun dan Korea Selatan hampir serentak menarik tuntutan eksport mereka terhadap satu sama lain sebagai tanda terbaharu hubungan yang bertambah...
- Advertisment -