Sunday, December 4, 2022
23.3 C
Brunei

-

Polis Itali tangkap 34, rampas aset di Sicily

ROME, 20 Julai – Polis Itali kelmarin merampas aset mafia bernilai kira-kira 60 juta euro (AS$69 juta) dalam operasi besar menentang puak kuat di Sicily, kata pihak berkuasa.

Sekurang-kurangnya 34 orang yang dikatakan milik keluarga mafia Brancaccio yang berpangkalan di Palermo ditangkap ketika serbuan dilakukan di Sicily dan di lima wilayah Itali yang lain.

Kesemua suspek itu didakwa dengan pelbagai cara untuk melakukan pemerasan, pemilikan haram senjata, ancaman jenayah, dan kerosakan berniat jahat, kata Kementerian Dalam Negeri Itali dalam satu kenyataan.

“Mereka telah menguasai sepenuhnya satu kumpulan keusahawanan yang beroperasi di beberapa wilayah (Itali), tetapi beroperasi di Sisilia dan Tuscany,” kata kementerian itu.

Secara keseluruhannya, kira-kira 42 syarikat telah disita dalam operasi itu, menurut polis kewangan semasa serbuan.

Operasi itu diperintahkan oleh pendakwa Direktorat Daerah Anti-Mafia (DDA) di Palermo

Antara yang dipenjarakan ialah ketua mafia, Pietro Tagliavia, yang didakwa terus menjalankan perniagaan pemerasan untuk Brancaccio walaupun berada di bawah tahanan, kata polis. – Xinhua

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

China longgarkan lagi peraturan COVID

BEIJING, 2 DIS – Bandar di seluruh China membatalkan arahan sekatan COVID hari ini dengan melonggarkan peraturan ujian dan kuarantin susulan protes di seluruh...
- Advertisment -