Polis Jerman serang organisasi ‘biaya keganasan’

BERLIN, 5 MEI – Jerman hari ini mengharamkan sebuah organisasi bantuan yang dikenali sebagai Ansaar International, menuduhnya mengumpulkan derma untuk membantu membiayai keganasan di seluruh dunia.

Pengharaman itu disertakan dengan serangkaian serangan ke atas hartanah di sepuluh negeri, dengan penyiasat juga merampas barang-barang.

Menteri Dalam Negeri Horst Seehofer “telah melarang persatuan Ansaar International dan organisasi yang berkaitan dengannya. Organisasi itu membiayai keganasan di seluruh dunia dengan sumbangan,” kata jurucakap kementerian Steve Alter.

“Untuk memerangi keganasan, seseorang mesti menjejaskan sumber wangnya,” kata Seehofer.

NGO yang berpusat di Duesseldorf mengatakan dalam undang-undangnya bahawa tujuannya adalah untuk menyokong projek untuk umat Islam di seluruh dunia. Pada tahun 2018 sahaja, ia mengumpulkan 8 hingga 10 juta euro dalam bentuk sumbangan, menurut ketuanya.

Bagaimanapun, kementerian dalam negeri mengatakan bahawa dana tersebut sebenarnya dikumpulkan dengan tujuan untuk membiayai kumpulan asing seperti gerakan Palestin Hamas serta Al-Shabaab dan Jabhat al-Nusra yang berkaitan dengan Al-Qaeda. – AFP