Polis Labuan berkas pengedar dadah

LABUAN, 14 NOV – Anggota Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik (NCID) Labuan memberkas seorang pengedar dadah warga tempatan berumur 38 tahun, yang berada dalam senarai orang paling dikehendaki, kerana mengedar dadah di pulau bebas cukai ini, kelmarin.

Pasukan anti narkotik itu terbabit dalam serbuan penuh dramatik apabila suspek bertindak agresif dan cuba melarikan diri dengan mengendalikan kenderaannya secara berbahaya sehingga hampir melanggar anggota polis di hadapan orang ramai yang berkerumun di Terminal Feri Antarabangsa Labuan pada 3:45 petang.

Ketua Polis Labuan Supt Muhamad Farid Ahmad berkata lelaki itu juga cuba memberi rasuah kepada anggota polis ketika dia hendak dibawa ke balai polis.

“Ini satu kejayaan bagi NCID Labuan kerana memberkas pengedar dadah yang berada dalam senarai orang paling dikehendaki sejak sekian lama,” katanya pada sidang akhbar di sini hari ini.

Muhamad Farid berkata wang tunai berjumlah RM1,570 dan sebuah kereta kepunyaan suspek dirampas untuk siasatan lanjut.

Suspek juga didapati positif dadah jenis Amphetamine, Ketamine dan Methamphetamine.

“Lelaki ini sebenarnya pengulang laku jenayah dalam penyalahgunaan dan pengedaran dadah  mengikut seksyen 39A (1) (a), seksyen 12 (2), dan seksyen 15 (1) (a) Akta Dadah Berbahaya 1952.” – Bernama