Tuesday, October 3, 2023
28.6 C
Brunei

  -

  Polis London siasat pesta sekatan perjalanan

  LONDON, 25 JAN – Polis London berkata hari ini bahawa mereka sedang menyiasat pesta semasa sekatan perjalanan Downing Street pada 2020 untuk menentukan sama ada pegawai kerajaan UK melanggar sekatan COVID-19, memberi tekanan tambahan kepada Perdana Menteri, Boris Johnson.

  Perkhidmatan Polis Metropolitan telah melancarkan siasatan ke atas ‘beberapa acara’ di Downing Street kerana mereka memenuhi kriteria pasukan untuk menyiasat pelanggaran ‘paling serius dan nyata’ terhadap peraturan COVID-19, kata Pesuruhjaya Cressida Dick pada Perhimpunan London, majlis kerajaan tempatan ibu negara itu.

  Johnson menghadapi gesaan untuk meletak jawatan di tengah-tengah pendedahan bahawa dia dan kakitangannya menghadiri beberapa siri parti semasa musim bunga dan musim sejuk 2020 apabila kebanyakan perhimpunan sosial diharamkan di seluruh England, memaksa rakyat biasa terlepas majlis perkahwinan, pengebumian dan hari lahir kerana rakan dan saudara mara meninggal dunia bersendirian di hospital. Perhimpunan itu sudah disiasat oleh penjawat awam kanan, Sue Gray yang laporannya, dijangka keluar minggu ini, adalah penting dalam menentukan sama ada Johnson boleh kekal berkuasa.

  Johnson telah meminta maaf kerana menghadiri parti di taman pejabat Downing Streetnya pada Mei 2020, tetapi berkata dia menganggapnya sebagai perhimpunan kerja yang mematuhi peraturan penjarakan sosial yang ditetapkan pada waktu itu.

  Dalam pendedahan terbaharu, ITV News melaporkan kelmarin bahawa Johnson menghadiri parti hari jadi di pejabat Downing Street dan kemudian menjadi tuan rumah kepada rakan-rakan di kediaman rasminya di tingkat atas pada Jun 2020. Pejabatnya menafikan bahawa perhimpunan itu melanggar peraturan sekatan, mengatakan bahawa perdana menteri menjadi tuan rumah kepada sebilangan kecil ahli keluarga untuk acara luar rumah, yang selaras dengan peraturan pada waktu itu. – AP

  Polis London mengatakan mereka kini menyiasat pesta Downing Street semasa sekatan perjalanan dikenakan. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Angka kematian denggi melebihi 1,000 di Bangladesh

  DHAKA, 2 OKT - Lebih 1,000 orang di Bangladesh telah meninggal dunia akibat demam denggi sejak awal tahun ini, menurut angka rasmi, yang menunjukkan...