Tuesday, March 21, 2023
21.6 C
Brunei

-

Polis NZ temukan 3.5 tan kokain di Lautan Pasifik

WELLINGTON, NEW ZEALAND, 8 FEB – Polis New Zealand hari ini berkata, mereka menemukan lebih daripada 3 tan kokain terapung di bahagian terpencil Lautan Pasifik selepas ia dijatuhkan oleh sindiket penyeludupan dadah antarabangsa.

Walaupun pihak polis masih belum membuat sebarang tangkapan, mereka telah menyebabkan kesan kewangan yang besar terhadap pengeluar dadah di Amerika Selatan dan pengedar di seluruh negara berikutan rampasan dadah terbesar di negara itu.

Pesuruhjaya Polis New Zealand, Andrew Coster berkata kokain itu telah dijatuhkan di tempat transit terapung di 81 bal sebelum ia dipintas oleh sebuah kapal tentera laut, yang dikerahkan ke kawasan itu minggu lalu. Kapal itu kemudian membuat perjalanan enam hari pulang ke New Zealand, di mana dadah itu didokumentasikan dan dimusnahkan.

Coster berkata nilai borong 3.2 tan kokain itu menelan belanja kira-kira AS$316 juta dan kemungkinan besar ia menuju ke Australia.

“Kami percaya terdapat kokain yang mencukupi untuk memberi perkhidmatan kepada pasaran Australia selama kira-kira satu tahun, dan ini lebih daripada yang akan digunakan New Zealand dalam 30 tahun,” kata Coster.

Beliau berkata polis, kastam dan tentera menemui dadah itu selepas melancarkan Operasi Hydros pada Disember dengan kerjasama agensi rakan antarabangsa untuk mengenal pasti dan memantau pergerakan kapal yang mencurigakan. Coster berkata mereka terus menyiasat kes itu dengan agensi antarabangsa lain.

Pesuruhjaya Perkhidmatan Kastam New Zealand, Bill Perry menyatakan penahanan itu menunjukkan sejauh mana sindiket terancang itu cuba untuk berusaha menyeludup dadah di Pasifik Selatan.

“Kami melihat mungkin ini hanya petunjuk bahawa kumpulan jenayah terancang rentas sempadan sedang menguji pasaran dengan cara yang berbeza, jadi sebagai agensi, kami perlu bekerjasama,” kata Perry. – AP

Bungkusan kokain terapung di permukaan Lautan Pasifik dengan kapal Tentera Laut Diraja New Zealand, HMNZS Manawanui di belakang. – AP

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Paras oksigen kurang punca jutaan ikan mati

CANBERRA, AUSTRALIA, 19 MAC – Berjuta-juta ikan telah mati dihanyutkan di tenggara Australia dalam kematian yang menurut pihak berkuasa dan saintis berpunca daripada paras...
- Advertisment -