Monday, March 27, 2023
21.7 C
Brunei

-

Polis Pakistan tangguh usaha tangkap Imran Khan

LAHORE, PAKISTAN, 15 MAC – Polis Pakistan hari ini kelihatan telah menangguhkan percubaan untuk menangkap bekas perdana menteri, Imran Khan, menamatkan pengepungan kediamannya selepas pertempuran ganas dengan ratusan penyokongnya.

Wartawan dan saksi AFP berhampiran rumah Khan di pinggir bandar Zaman Park yang mewah di pinggir Lahore berkata polis dan renjer separa tentera telah berundur selepas menamatkan beberapa siri sekatan jalan raya dan pusat pemeriksaan.

“Polis dan renjer yang dihantar untuk mencederakan Imran Khan telah dihalang oleh orang ramai,” jelas parti rasmi Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI) menerusi halaman Twitter, bersama-sama dengan video penyokong meraikan di luar rumahnya.

“Lebih ramai yang datang ke Taman Zaman dan tidak akan membiarkan niat jahat kerajaan import ini berjaya, insya-Allah.”

Polis telah bertempur sengit dengan penyokong Khan sepanjang malam, melepaskan gas pemedih mata dan mengelak batu yang dilemparkan oleh penyokongnya yang marah.

Sekumpulan polis dilihat berlari kucar-kacir dari arah rumah hari ini.

Khan telah disingkirkan daripada jawatannya melalui undi tidak percaya tahun lalu, dan telah diserang dalam berpuluh-puluh kes undang-undang ketika dia berkempen untuk pilihan raya awal dan kembali ke jawatan.

Akaun media sosial rasmi PTI menunjukkan video Khan menyapa berpuluh-puluh orang di dalam tamannya, dan penyokong gembira meraikan di luar. – AFP

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Menteri luar NZ luah kerisauan terhadap china

BEIJING, 26 MAC - Menteri Luar New Zealand, Nanaia Mahuta telah menyatakan kebimbangan kepada China mengenai sebarang peruntukan bantuan mematikan untuk menyokong Rusia dalam...
- Advertisment -