Polis siasat Keanu Reeves?

Keanu Reeves dilaporkan menghadiri pesta tak dibenarkan di studio filem Babelsbers, Potsdam, Bradenburg, Jerman. Pesta itu dikatakan sebagai meraikan selesainya penggambaran The Matrix 4 yang dijangka dilancarkan pada 22 Disember 2021.

Melalui laporan Mercury News pada 19 November, dalam pesta itu Keanu Reeves hadir bersama 200 orang kru filem dan pelakon-pelakon lain. Pesta itu dipercayai melanggar protokol kesihatan COVID-19 yang telah ditetapkan kerajaan Jerman.

Pesta yang dihadiri pelakon berusia 56 tahun itu ternyata berusaha mengalih pandangan para petugas setempat. Sebagaimana menurut Cinemablend Khamis lalu, pesta diadakan menggunakan alasan sebahagian daripada penggambaran.

Bahkan kru-kru dan pelakon The Matrix 4 sengaja datang ke lokasi pesta menggunakan kostum seolah mereka sedang melakukan penggambaran. 200 kru masuk satu per satu ke lokasi pesta menggunakan ‘jalan tikus’ agar tidak menimbulkan kecurigaan.

Akhirnya, kerajaan setempat mensyaki bahawa ia adalah pesta meraikan berakhirnya penggambaran dan siasatan masih dijalankan.

Seperti yang diumumkan, Bradenburg membenarkan pesta dianjurkan hanya sekitar 50 unda-ngan dengan menerapkan penja-gaan jarak dan memakai penutup mulut dan hidung. Ia juga harus melalui persetujuan kerajaan setempat dan petugas yang menangani COVID-19.

Namun, Keanu Reeves bukan penyelenggara pesta yang dihadiri 200 orang ini. Melainkan Lana dan Lily Eachowski, selaku pengarah dan produser The Matrix 4. Namun ada kemungkinan jika Keanu Reeves berkomplot dan ikut dalam acara pesta penutupan itu.

Pihak penyelenggara pesta menyatakan mereka tetap mematuhi protokol kesihatan COVID-19. Semua kru The Matrix 4 yang hadir telah melakukan ujian bebas virus koronavirus dan memakai penutup mulut dan hidung. Meskipun begitu, bebe-rapa laporan lainnya mengatakan peraturan itu tidak dilakukan secara ketat. – Agensi

Keanu Reeves dilaporkan menghadiri pesta tidak dibenarkan di studio film Babelsbers, Potsdam, Bradenburg, Jerman. – Agensi