Polis wanita cedera, suami ditembak dalam serangan sasaran

KABUL, AFGHANISTAN, 7 MAC – Bekas ketua polis wanita di selatan wilayah Afghanistan cedera parah manakala suaminya – yang juga seorang pegawai polis – terbunuh hari ini dalam serangan yang dilakukan oleh lelaki bersenjata yang tidak dikenali, kata pegawai wilayah.

Omer Zwak, jurucakap bagi gabenor wilayah Helmand, berkata lelaki bersenjata yang tidak dikenali itu melepaskan tembakan ke arah pasangan itu di bandar Lashkar Gah. Serangan itu muncul di tengah-tengah pertambahan keganasan di negara dilanda perang.

Seorang pegawai di pejabat ketua polis Helmand yang tidak dibenarkan bercakap kepada media, berkata serangan itu menyasarkan pegawai wanita, yang dikenali sebagai Malala. Dia sebelumnya menyelia semua polis wanita di wilayah itu.

Malala cedera parah manakala suaminya Abdul Qayum juga seorang pegawai polis di ibu pejabat polis Helmand telah terbunuh dalam serangan itu, katanya.

Mohammad Zaman Hamdard, seorang jurucakap bagi ketua polis Helmand, berkata Malala sudah berkhidmat selama 14 tahun dan bekerja dalam seksyen polis Helmand yang berurusan dengan hal ehwal masalah keluarga setempat. – AP

Tentera Korea Selatan ketika mengadakan latihan di Paju, Korea Selatan dekat sempadan Korea Utara pada 7 Mac. – AP