Tuesday, August 9, 2022
22.7 C
Brunei

Porsche sasar kemenangan dalam sukan permotoran 2022

-

Oleh Syahmi Hassan

Gambar serahan Porsche

STUTTGART – Porsche bersedia untuk memulakan musim sukan permotoran 2022 dengan matlamat tinggi dan program yang meluas.

Tumpuan utama akan diberikan kepada dua penyertaan dalam Kejohanan Dunia Formula E ABB FIA dan Kejohanan Ketahanan Dunia FIA. Peluasan aktiviti sukan pelanggan dan persediaan intensif untuk program LMDh baharu kini telah ditambah ke dalam jadual aktiviti.

“Sukan permotoran sentiasa mempunyai peranan istimewa untuk dimainkan dalam strategi korporat Porsche, dan selama lebih 70 tahun sekarang kami telah menggunakan peringkat perlumbaan sebagai medan ujian untuk teknologi terkini kami.

“Kami menghadapi cabaran hebat hari ini dalam kedua-dua aspek sukan dan organisasi. Kami berazam untuk memainkan peranan aktif dalam membentuk masa depan, sambil memastikan kami mengekalkan DNA sukan permotoran kami,” kata Pengerusi Lembaga Eksekutif Porsche AG, Oliver Blume, di Porsche Night of Champions digital.

“Kami meletakkan kemampanan dan elektrifikasi sangat tinggi pada senarai keutamaan kami,” tambah ahli Lembaga Eksekutif Penyelidikan dan Pembangunan, Michael Steiner.

Dane Cameron (AS), salah seorang pemandu Porsche.
Porsche 99X Electric, Pasukan Formula E TAG Heuer Porsche , Andre Lotterer (# 36) dan Pascal Wehrlein (# 94).

“Ini adalah sesuatu yang juga akan dicerminkan dalam sukan permotoran pada masa hadapan. Seperti yang awda boleh lihat daripada pembangunan eFuels dengan kerjasama ExxonMobil, sebagai tambahan kepada kereta konsep Mission R kami, langkah utama pertama ke arah ini kini telah dapat dilihat,” tambahnya.

Kajian kereta lumba Mission R elektrik menimbulkan sensasi apabila ia diperkenalkan di IAA MOBILITY 2021 di Munich.

Kereta lumba pacuan semua roda yang menakjubkan ini yang menghasilkan sehingga 800 kW (1,088 PS) adalah visi kereta sport pelanggan berpotensi pada masa hadapan.

Pasukan Formula E TAG Heuer Porsche menyasarkan untuk memperoleh kemenangan perlumbaan pertamanya

Siri Kejuaraan Dunia Formula E ABB FIA akan memulakan musim kelapannya pada 2022. Pasukan Formula E TAG Heuer Porsche telah menetapkan matlamat tinggi untuk 16 acara kejohanan dunia seterusnya dengan Porsche 99X Electric dijangka mengubah potensi besarnya menjadi satu siri kejayaan.

“Tidak ada keraguan sama sekali kami mempunyai apa yang diperlukan untuk memenangi perlumbaan. Sorotan musim lalu telah menjelaskannya dengan sangat jelas,” kata Thomas Laudenbach, yang mengambil alih pengurusan Porsche Motorsport daripada Fritz Enzinger pada 1 Oktober ini tahun.

“Sejak beberapa bulan kebelakangan ini, pasukan pembangunan kami di Weissach telah membuat semua pengubahsuaian yang dibenarkan oleh peraturan dan kami sangat yakin bahawa Porsche 99X Electric akan mampu memimpin kumpulan pada musim akan datang.”

Pasukan Formula E Porsche TAG Heuer menaruh kepercayaan pada kesinambu- ngan dalam dua kokpit: pemandu Andre Lotterer (#36) dan Pascal Wehrlein (#94) akan berada di grid sekali lagi untuk pasukan dari Weissach pada 2022. Sekiranya salah seorang daripada kedua-duanya tercicir, Simona de Silvestro atau Neel Jani akan bersedia untuk masuk. Musim baharu dijadualkan bermula pada 28 dan 29 Januari 2022 dengan dua perlumbaan di Diriyah, Arab Saudi.

Dua Porsche 911 RSR dimasukkan sekali lagi dalam FIA WEC

Dalam Kejohanan Ketahanan Dunia, Porsche sekali lagi akan menurunkan dua 515 PS 911 RSR pada musim 2022. Kedua-dua kereta lumba itu akan memasuki enam perlumbaan yang akan datang di bawah pimpinan Pengurus Projek Keseluruhan dan Ketua Operasi, Alexander Stehlig, dan akan menurunkan kru pemandu yang sedikit berbeza.

Gianmaria Bruni dari Itali dan Richard Lietz dari Austria sekali lagi akan berkongsi tugas memandu dalam kereta nombor 91 itu. Dalam kereta nombor 92, Kevin Estre dari Perancis akan bertukar tempat duduk dengan Dane Michael Christensen yang berpengalaman. Kedua-duanya telah meraih kemenangan ketika bertanding dalam 24 Hours of Le Mans tiga tahun lalu serta merangkul kejuaraan 2018/2019.

Perlumbaan pertama musim baharu dijangka berlangsung pada 18 Mac di Sebring (Amerika Syarikat), dan pada 11 dan 12 Jun 2022, dua Porsche 911 RSR akan bersaing dalam edisi ke-90 klasik ketahanan Perancis. Apabila mereka bersaing dalam acara kemuncak tahun ini, dua kru pemandu itu akan disokong oleh pemandu Frederic Makowiecki dari Perancis (#91) dan Laurens Vanthoor dari Belgium (#92).

Bersedia untuk pelancaran LMDh: Cameron dan Nasr ditambahkan pada barisan pemandu

Dane Cameron dan Felipe Nasr akan dimasukkan dalam barisan pemandu Porsche Motorsport setakat 2022. Cameron, warga Amerika, 33, telah memenangi gelaran DPi Kejuaraan Kereta Sport WeatherTech IMSA pada 2016 dan 2019, manakala Nasr, 29, bekas pemandu Formula 1 dari Brazil, memperoleh kejuaraan dalam siri perlumbaan ketahanan Amerika Utara pada 2018 dan 2021. Kedua-dua pemandu kerja baharu itu akan terlibat secara intensif dalam pembangunan lanjut prototaip LMDh Porsche.

Pengurusan aktiviti perlumbaan ketahanan yang hebat untuk Porsche ini akan berada di tangan warga Switzerland yang berkebolehan dan berpengalaman, Urs Kuratle. Kereta lumba hibrid 500 kW itu dijadualkan untuk melengkapkan banyak larian ujian pada tahun 2022.

Bermula pada tahun 2023, prototaip LMDh akan disertai oleh Porsche Penske Motorsport dalam kedua-dua Kejohanan Ketahanan Dunia FIA dan Kejohanan Kereta Sport WeatherTech IMSA Amerika Utara. Buat pertama kali dalam tempoh 30 tahun, ia akan boleh bersaing untuk merebut kemenangan keseluruhan dalam klasik ketahanan di Le Mans, Sebring dan Daytona dengan kereta binaan yang serupa.

“Kami sedang berusaha habis-habisan dengan rakan kongsi kami Penske dalam pembangunan prototaip LMDh baharu dan bekerjasama rapat dengan pengeluar casis Multimatic pada setiap masa. Pada bulan Januari, kami akan memulakan ujian intensif untuk memastikan kami bersedia secara optimum bagi debut pertandingan 2023 kami,” jelas Thomas Laudenbach.

Perlumbaan pelanggan: Kehadiran kukuh di AS, DTM dan klasik

Pada musim 2022, Porsche sekali lagi akan menyokong banyak pasukan pelanggan yang akan bersaing dengan 911 GT3 R di pentas antarabangsa utama. Di Jerman, ini terutamanya ADAC GT Masters dan juga, buat pertama kalinya, DTM, di mana rakan kongsi berpengalaman akan bertempur untuk keseluruhan musim perlumbaan: Prestasi SSR Pasukan dalam ADAC GT Masters setakat ini merupakan kejayaan dan akan menurunkan dua 911.

Pasukan 75 Bernhard akan menghantar kereta yang dibina serupa yang memberikan lebih 500 PS mengikut peraturan FIA GT3 ke dalam apa yang mungkin akan menjadi lapan acara pada tahun akan datang. Pemandu Works Thomas Preining (Austria) akan berada di belakang roda dalam pasukan pemenang dua kali keseluruhan Le Mans dan duta jenama Porsche itu.

Porsche akan menyokong dua pasukan pelanggan DTM berdasarkan konsepnya yang telah diuji, terdiri daripada jurutera, perkhidmatan alat ganti dan pemandu daripada skuad pengeluar kereta sport yang berpangkalan di Stuttgart.

Dalam siri perlumbaan IMSA Amerika Utara, pasukan pelanggan sekali lagi akan bersaing untuk kemenangan pada tahun 2021 selepas memenangi enam kejuaraan dalam tahun yang sangat berjaya. Dalam kelas GTD Pro baharu, Pfaff Motorsports akan menurunkan Porsche 911 GT3 R dengan dua pemandu Matt Campbell (Australia) dan Mathieu Jaminet (Perancis).

Lebih banyak kereta GT3 yang diturunkan oleh pasukan pelanggan dirancang untuk kategori GTD. Untuk perlawanan klasik ketahanan Eropah di Nurburgring dan Spa-Francorchamps, rakan kongsi akan menghantar banyak 911 daripada Weissach ke dalam pertandingan itu. Pasukan Manthey, juara bertahan dan pemenang rekod di Nurburgring 24 Hours, sekali lagi akan bersaing dengan kru yang hebat.

- Advertisment -

DISYORKAN UNTUK ANDA

Ershun lahirkan panda kembar

CHONGQING, 8 OGOS – Seekor panda gergasi bernama Ershun telah melahirkan anak kembar 22 Julai lalu di sebuah zoo di barat daya China, Perbandaran...
- Advertisment -