Porsche Taycan kereta sport elektrik penuhi prestasi

Oleh Syahmi Hassan 

Porsche Taycan, kereta sedan sport empat pintu elektrik sepenuhnya yang pertama dibina oleh pembuat kereta berprestij dari Jerman, Porsche telah menampilkan gaya, prestasi dan teknologi terkini.

Pada rekaan luarannya yang menarik, ia melambangkan keabadian dan trademark tersendiri.

Sementara itu, di ruang dalaman yang luas itu, ia boleh memuatkan empat individu iaitu dua penumpang di belakang, selain pemandu dan penumpang di ruang hadapan.

Apa yang ditekankan dalam reka bentuk di bahagian pemandu adalah kokpit yang futuristik dan mengujakan, menampilkan skrin sentuh 16.8 inci yang bertindak sebagai pusat kawalan untuk pemandu.

Dengan kawalan fizikal yang sangat minimum, tidak dapat dinafikan Porsche sedang berusaha keras dalam mereka bentuk kereta untuk masa hadapan.

Taycan adalah kenderaan elektrik sepenuhnya pertama Porsche dengan sistem voltan 800v, teknologi sama yang dipatenkan semasa Porsche memenangi Le Mans 24 jam dalam 919 Hybrid pada tahun 2015 dan 2017. Ia telah disempurnakan dan kini dimasukkan ke dalam barisan komersial Porsche.

Porsche Taycan entry-level yang diuji pandu oleh penulis baru-baru ini.
Sebagai kenderaan elektrik sepenuhnya, Taycan menghasilkan sifar pelepasan karbon dioksida, pada satu cas Taycan boleh menempuh jarak hampir 400km dengan kuasa bateri 79kWh.

Ruang dalaman Porsche Taycan yang boleh memuatkan empat penumpang.
Ruang praktikal di hadapan untuk menyimpan barang belian runcit atau apa sahaja yang diperlukan.

Menyentuh dari segi prestasi, Taycan entry-level juga menawarkan prestasi yang begitu hebat. Pecutan boleh dicapai dalam sekelip mata sebaik sahaja anda menginjak pedal.

Pecutan tersebut dirasakan sendiri oleh penulis semasa diberikan peluang oleh pengedar tunggal kenderaan Porsche di Brunei Darussalam, QAF Eurokars untuk menguji pandu Porsche Taycan, baru-baru ini.

Penulis mendapati terdapat empat mod yang berbeza untuk dipilih oleh pemandu, yang mempamerkan teknologi penyesuaian kereta sport.

Range Mode yang bertujuan untuk kecekapan, membolehkan pemanduan lebih lama; Normal Mode yang merupakan tetapan asal yang membolehkan Taycan menyampaikan output kuasa secara linear.

Sport Mode yang memfokuskan pada pengedaran berasaskan belakang yang menyasarkan prestasi dan malah merendahkan penggantungan sehingga 22 milimeter bergantung pada kelajuan; dan Sport Plus Mode memberikan putaran yang lebih dinamik pada gaya pemandu, melaraskan sistem penyejukan bateri secara automatik mengubahnya untuk prestasi maksimum, dan malah memanjangkan spoiler belakang untuk daya angkat yang minimum.

Sebagai kenderaan elektrik sepenuhnya, Taycan menghasilkan sifar pelepasan karbon dioksida. Di samping itu, pada satu cas Taycan boleh menempuh jarak hampir 400 kilometer disebabkan bateri 79kWhnya, yang lebih daripada cukup untuk pemanduan yang tidak dapat dilupakan.

QAF Eurokars menjelaskan sebagai sebahagian daripada pengalaman pemilikan yang dikenali oleh Porsche, QAF Eurokars menawarkan pemilik penyelesaian pengecasan yang bijak dan holistik untuk pemilik Taycan, dengan peralatan yang termasuk pengecas mudah alih Porsche 22kW dan Pengurus Tenaga Rumah Porsche.

Perkhidmatan itu juga termasuk pemeriksaan caj rumah yang akan dilakukan untuk menentukan sama ada pemasangan akan berdaya maju disebabkan pemboleh ubah dalam ketersediaan kuasa dan jenis kediaman rumah pemilik Taycan.

Maklumat seperti keadaan ruang tamu dan tempat letak kereta, sambungan kuasa sedia ada dan ketersediaan Internet dikumpul untuk menentukan prasyarat asas bagi menggunakan peralatan pengecasan Porsche di lokasi yang dimahukan.

Bagi memastikan kepada bakal pemilik, semakan elektrik dan spatial penuh bagi kemudahan tempat letak kereta akan dijalankan oleh penyedia perkhidmatan bertauliah yang dilantik oleh QAF Eurokars atas persetujuan dengan pelanggan untuk pemeriksaan rumah.

Laporan selepas lawatan ke rumah akan dihasilkan bagi menentukan keserasian peralatan pengecasan dan langkah seterusnya untuk proses pengecasan rumah yang optimum.

Taycan adalah kereta elektrik yang menyerlahkan jalan raya dalam penuh gaya, yang merupakan pencapaiannya mengimbangi era kemajuan baharu dan masih mengekalkan warisan Porsche.

Dengan kira-kira 20,000 kenderaan telah dihantar ke seluruh dunia pada separuh pertama tahun 2021 sahaja, nampaknya peminat Porsche di luar sana menerima kereta sport elektrik sepenuhnya kereta itu dengan tangan terbuka, dengan jualan setanding dengan kereta ikonik Porsche 911.

Taycan benar-benar kenderaan yang mengagumkan dari segi prestasi dan kemajuan teknologi.

Setakat ini, terdapat empat varian berbeza bagi kereta sukan elektrik sepenuhnya itu di negara ini iaitu Taycan peringkat entry level baharu, Taycan 4S, Taycan Turbo dan Taycan Turbo S.