Sunday, April 2, 2023
22.4 C
Brunei

-

Porsche uji teknologi Mission R

Oleh Yusrin Junaidi

STUTTGART, 6 JUN – Porsche telah mula menguji komponen teknologi Mission R dengan 718 Cayman GT4 ePerformance di IAA MOBILITY 2021 di Munich.

Kajian konseptual yang dijalankan menggariskan visi kereta lumba GT serba elektrik untuk sukan permotoran pelanggan pada masa hadapan.

Kini, konsep pemanduan elektrik inovatif Mission R telah menunjukkan potensinya di litar lumba nasional dan antarabangsa.

Porsche 718 Cayman GT4 ePerformance berfungsi sebagai kenderaan ujian. Seperti Mission R, pelumba pacuan semua roda menggunakan casis model 718 Cayman GT4 Clubsport yang telah membuktikan bahawa keseluruhan teknologi motor elektrik dan bateri juga datang daripada kajian konseptual IAA, yang dalam mod kelayakan diterjemahkan kepada output maksimum 735 kW (1,000 PS) dan banyak lagi.

Dalam perlumbaan simulasi, 450 kW (612 PS) yang stabil tersedia selama 30 minit, iaitu tempoh perlumbaan Piala Carrera. Dari segi masa pusingan dan kelajuan tertinggi, 718 Cayman GT4 ePerformance adalah setanding dengan prestasi Piala 911 GT3 generasi 992 pada masa sekarang.

Porsche mula menguji komponen teknologi Mission R dengan 718 Cayman GT4 ePerformance di IAA MOBILITY 2021 di Munich baru-baru ini. – Gambar serahan Porsche Brunei

Menurut Pengurus Projek Kenderaan Lumba GT, Matthias Scholz, “Dengan Mission R, kami telah menunjukkan bagaimana Porsche memberikan gambaran tentang perlumbaan permotoran pelanggan yang mapan pada masa hadapan. 718 Cayman GT4 ePerformance kini menunjukkan bahawa visi ini berfungsi dengan amat baik di litar lumba.”

Beliau juga menambah, mereka sangat teruja dengan sambutan yang diterima kerana buatan kereta lumba elektrik ini akan menjadi tambahan penting kepada program perlumbaan pelanggan yang sedia ada.

Dalam kenyataan yang dikeluarkan QAF Eurokars Sdn Bhd, pengedar tunggal kereta jenama Porsche di Negara Brunei Darussalam, menyatakan bahawa Porsche menyasarkan untuk menjadi pengeluar kereta neutral karbon di seluruh rantaian nilai dan kitaran hayat kereta baharu yang dijual menjelang 2030. Pada masa itu, perkadaran semua kenderaan baharu yang memaparkan pemanduan elektrik seharusnya melebihi 80 peratus.

Seperti Mission R, sistem transmisi elektrik 718 Cayman GT4 ePerformance adalah berdasarkan mesin segerak (PESM) yang kekal pada gandar hadapan dan belakang. Menurut Pengurus Projek GT4 ePerformance, Bjorn Forster, sistem tersebut menjadikan kereta lumba itu sebagai pacuan semua roda dan boleh memberikan output maksimum sehingga 800 kW (1,088 PS). Di bawah arahan pereka Grant Larson, pasukan dari Porsche Style mengemukakan reka bentuk 718 Cayman GT4 ePerformance. Kereta lumba itu adalah 14 sentimeter lebih lebar daripada 718 Cayman GT4 Clubsport. Kira-kira 6,000 bahagian kereta telah dibina dari asas.

Badannya diperbuat daripada bahan komposit gentian semula jadi, dengan pengeluaran bertujuan untuk menghasilkan pelepasan yang kurang berbanding bahan sintetik yang sama.

Gentian karbon kitar semula juga digunakan untuk tujuan ujian. Berbanding dengan 718 Cayman GT4 Clubsport, spatbor yang menyala memberikan lebih banyak ruang untuk tayar lumba 18 inci yang lebih lebar daripada Michelin, iaitu bahan yang boleh diperbaharui membentuk sebahagian besar tayar. Porsche 718 Cayman GT4 ePerformance juga akan meraikan tayangan perdananya di Goodwood Festival of Speed ​​dari 23 hingga 26 Jun 2022.

Pada festival permotoran sukan terkenal di selatan England, kereta konsep serba elektrik itu akan mengambil bahagian dalam acara mendaki bukit sejauh 1.9 kilometer. Manakala pelancaran kedua adalah pada 20 Ogos 2022 di kilang Porsche di Leipzig sempena ulang tahun ke-20 kilang itu.

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Hayashi bakal lawat China di tengah-tengah ketegangan

TOKYO, 31 MAC - Menteri Luar Jepun, Yoshimasa Hayashi hari ini berkata beliau akan mengadakan lawatan ke China hujung minggu ini untuk berbincang dengan...
- Advertisment -