Portugal dikeluarkan dari Vuelta a Espana

MADRID, 10 MEI – Penganjur Vuelta a Espana berkata semalam satu perlumbaan yang telah dijadual semula dan dipendekkan juga akan mengeluarkan Portugal daripada jadual perjalanan 2020.

Ditangguhkan sehingga 20 Oktober, perlumbaan telah kehilangan tiga peringkat di Belanda di mana ia dijangka dilancarkan pada 14 Ogos dan dipendekkan kepada 18 peringkat dan bukannya 21.

Sekarang perlumbaan dua hari ke Portugal untuk dua peringkat juga telah dibuang, umum penganjur dengan kesal semalam.

“Dalam situasi luar biasa yang kami hadapi sekarang, kami perlu bersikap fleksibel dan memahami keputusan dan perubahan berkenaan,” umum Javier Guillen, Pengarah La Vuelta.

“Adalah dikesali tidak dapat mengunjungi Portugal pada 2020, tetapi kami tidak mahu semangat ini dihapuskan: kami akan mengekalkan hubungan ini, kami akan mengekalkan hubungan yang telah kami jalin, supaya kami boleh kembali ke negara ini yang telah melayan kami dengan baik,” tambahnya.

Perubahan bermakna peringkat 15, dengan garisan penamat terletak di antara Porto dan Matosinhos, serta peringkat 16, dengan pelepasan dari bandar Viseu, berada di luar laluan perlumbaan.

Bandar hos alternatif telah pun diluluskan dan akan didedahkan apabila laluan jalan dan profil masing-masing telah dimuktamadkan.

Perlumbaan Vuelta mengumumkan barisan pelumba terakhir pada Jumaat dengan jadual 19 pasukan jelajah lumba basikal dunia dan tiga pelumba baharu yang tidak termasuk juara 2016 Arkea-Samsic daripada pasukan Nairo Quintana. – AFP

Penganjur Vuelta a Espana berkata semalam satu perlumbaan yang telah dijadual semula dan dipendekkan juga akan mengeluarkan Portugal daripada jadual perjalanan 2020. – Agensi